Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Ako sa v rodine z pokolenia na pokolenie dedí drina v lese

Predákom partie v ťažbe a približovaní dreva z Chocholnej pri Trenčíne je Jozef Matejík ml., ktorý pracuje v lese od roku 1993. V partii je jeho brat Miroslav Matejík, švagor Martin Janík a dvaja synovia Ján a Michal Matejíkovci. Do lesa ich zvykne sprevádzať otec, 74-ročný Jozef Matejík st. Tento týždeň sme sa stretli v poraste Lesného hospodárstva Inovec so sídlom v Selci, v ktorom realizovali s koňom a lesným kolesovým traktorom vyznačenú prebierku do 50 rokov v náročnom teréne prudkého svahu.

Doporučený Partia Jozefa Matejíka ml. z Chocholnej Foto Jozef Marko Partia Jozefa Matejíka ml. z Chocholnej

Pracovná skupina má motorové píly, tri LKT-éčka (najmladšie je desaťročné) a sedem koní – výhradne norikov muránskeho typu. Dvoch využívajú na prácu v lese, jedného z nich už neuveriteľných osemnásť rokov. Päť mladých, dvojročných koníkov postupne zaúčajú do tvrdej práce pri vyťahovaní spílených stromov z porastov. S koňmi v lese robil Jozef Matejík st., tridsať rokov s nimi pracuje Jozef Matejík ml. a furmanské žezlo sa chystá prevziať vnuk a syn Michal Matejík.

Obaja chlapci podľa slov ich otca sami prejavili záujem pokračovať v rodinnej tradícii. Michal Matejík mi to vysvetlil jednoducho - odmalička je pri koňoch. Keď som sa pýtal, kde sa naučili robiť túto ťažkú prácu, predák Jozef Matejík ml. mi odpovedal, že pred tridsiatimi rokmi, keď začínal, pozeral na to, ako to robia iní. Teraz sa zasa v lese jeho synovia dívajú na to, ako vykonáva náročnú a rizikovú robotu ich otec, strýko a ďalší. Takto sa priúčajú jej finesám a grifom. Veď praktické skúsenosti sú vždy tou najlepšou školou života i profesie.  

Celá partia sa usiluje získavať prácu v lese čo najbližšie k domovu, hoci boli spracovávať kalamitu pri Rimavskej Sobote a niektorí si vyskúšali robotu s pílou aj v Nemecku. Chlapi majú skúsenosti s prácou pre štátne aj neštátne lesy a tak môžu porovnávať. Jozef Matejík ml. vyjadril nádej, že raz budú stabilne pracovať v porastoch Lesného hospodárstva Inovec, pretože sa im s tamojšími lesníkmi veľmi dobre spolupracuje. A spokojnosť je aj na druhej strane.

Podrobnejší príbeh a postoje lesných robotníkov z Považia si budete môcť prečítať v časopise LES & Letokruhy v rubrike Reportáž. Ja som rád, že som sa pre vás mohol s nimi stretnúť a porozprávať. Bolo mi cťou a potešením.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: nedeľa, 30 júl 2023 05:50
Prečítané: 9927
(12 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.