Logo
Vytlačiť túto stránku

Odborníci zo Slovenskej poľovníckej komory a Slovenského poľovníckeho zväzu: Podľa prepočtov členov poľovníckych komisií presahuje populácia medveďa 3 000 jedincov

V srdci Poľany na Lesnej správe Kyslinky zasadali 17.-18. júla 2023 odborníci Komisií pre poľovníctvo a životné prostredie z praxe poľovníctva, lesníctva, poľnohospodárstva, ochrany prírody, veterinárnej problematiky, poľovníckej kynológie a legislatívy, aby sa zaoberali hlavnými témami novely zákona o poľovníctve a problematiky medveďa hnedého. Zasadnutie viedli predsedovia poľovníckych komisií Jozef Bučko za Slovenský poľovnícky zväz a Dušan Krajniak za Slovenskú poľovnícku komoru. Členovia komisií sa jednoznačne zhodli na uzneseniach, ktoré uverejnila Slovenská poľovnícka komora na svojej internetovej stránke.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Čo najskôr zaviesť aktívne kroky (regulačný odlov) v manažmente medveďa hnedého k zníženiu populačnej hustoty, vo vybraných lokalitách Slovenska, keďže podľa odhadov a prepočtov odborníkov - členov poľovníckych komisií sa populácia pohybuje na úrovni viac ako 3 000 medveďov,“ navrhujú spoločne Slovenská poľovnícka komora a Slovenský poľovnícky zväz.

Odborníci ďalej odporúčajú vytvoriť plán dlhodobého manažmentu medveďa hnedého a kvantifikáciu únosnej početnosti pre jednotlivé regióny/pohoria/orografické celky, znovu požiadať ministra životného prostredia o preradenie medveďa z prílohy IV. do prílohy V. smernice o biotopoch a dovtedy riešiť vysoké stavy medveďov využitím „slovinského modelu“, t. j. vydaním rozhodnutia na reguláciu primeraného počtu jedincov v jednotlivých poľovníckych sezónach.

Link na celý článok: Na Poľane zasadali odborníci z poľovníckych komisií SPK a SPZ - Slovenská poľovnícka komora - polovnickakomora.sk

Naposledy zmenené: streda, 19 júl 2023 17:27
Prečítané: 15568
(21 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.