Logo
Vytlačiť túto stránku

Program ochrany prírody: Finančná podpora menších regionálnych projektov a aktivít

Environmentálny fond v spolupráci so Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) zastrešuje už 4. ročník Programu ochrany prírody (POP). Jeho cieľom je zabezpečiť starostlivosť o chránené časti prírody a krajiny Slovenska, podporiť ochranu prírody a pozitívny vzťah obyvateľstva k nej. Žiadosti je potrebné podať do 8. augusta 2023. V tlačovej správe to uvádza Odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Doporučený Zrealizovaný projekt na Beňuši Zdroj: FB stránka ŠOP SR Zrealizovaný projekt na Beňuši

Program ochrany prírody zahŕňa tri činnosti, v rámci ktorých je možné požiadať o dotáciu. Ide o praktickú starostlivosť a manažment osobitne chránených častí prírody a krajiny (POP1), podporu infraštruktúry ochrany prírody a udržateľných foriem turizmu chránených území (POP2) a informovanie a výchova k ochrane prírody (POP3).

Riaditeľ sekcie projektov ŠOP SR Michal Adamec: „V minulom roku sme prostredníctvom Programu ochrany prírody podporili 25 projektov v celkovej sume 161 tis. eur. Dotácia je určená najmä obciam a združeniam so zameraním na ochranu prírody a krajiny, ale aj jednotlivcom, vykonávajúcim v tejto oblasti nekomerčnú činnosť. Príprava a implementácia projektov je pomerne jednoduchá a rýchla, pretože našim cieľom je finančne podporiť aj menšie regionálne projekty a aktivity so zameraním na praktickú ochranu druhov a biotopov, rozvoj zelenej infraštruktúry či aktivity environmentálnej výchovy.“

Financie v rámci programu podporia aj podujatia, výstavy či ďalšie aktivity zvyšujúce informovanosť o ochrane prírody. Celkovo Environmentálny fond vyčlenil na túto výzvu sumu 200 000 eur. Maximálna výška dotácie pre fyzické osoby je 8 000 eur. Právnické osoby ako napríklad obce, združenia obcí alebo právnických osôb, občianske združenia, nadácie a neziskové organizácie ako aj správy národných parkov môžu žiadať o dotáciu v maximálnej výške 10 000 eur.  

Vďaka dotácii sa žiadateľom podarilo vybudovať napríklad nové informačné panely zamerané na územnú a druhovú ochranu prírody, podporiť  infraštruktúru náučného turizmu, či postaviť rozlietavaciu voliéru pre zranené dravce.

Žiadatelia sú oprávnení podať iba jednu žiadosť vždy len jedným spôsobom doručenia a to do 8. augusta 2023. Bližšie informácie, ako aj usmernenie pre žiadateľa nájdete na web stránke ŠOP SR - Program ochrany prírody - https://pop.sopsr.sk/

Prečítané: 557
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.