Logo
Vytlačiť túto stránku

Poľnohospodári hovoria, že práca zásahového tímu pre medveďa hnedého nemá logiku: Akoby sme sa vrátili 150 rokov dozadu, keď musíme deti zachraňovať vidlami

Poľnohospodári zúria. Vyzývajú na okamžité riešenie problému s medveďmi. Ohrozujú nielen úrodu a majetok, ale aj samotné životy ľudí. Apelujú na zníženie populácie medveďa hnedého na Slovensku. Farmári sa uprostred poľnohospodárskej sezóny boja vykonávať aj bežnú činnosť. Už roky čakajú na to, kým sa situácia s medveďmi začne riešiť. Aktuálne o tom informuje TV Markíza a píše portál TVNOVINY.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Pavol Lenko Ilustračné foto: Ing. Pavol Lenko

Strety so šelmou začali byť na dennom poriadku. „A my, akoby sme sa vrátili 150 rokov dozadu, že musíme deti zachraňovať vidlami,“ zdôraznil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho. „Rozhodli sme sa, že nemôžeme dlhšie čakať a nechať to bez povšimnutia,“ povedal Emil Macho s tým, že ak situáciu nezačnú riešiť ministri a príslušné orgány, pristúpia k protestom.

Podľa TV Markíza povedal, že avizuje a veľmi pozitívne hodnotí pripravované stretnutie výboru pre životné prostredie a poľnohospodárstvo a verí, že situácia sa bude efektívne riešiť.

Ako pripomína podpredseda SPPK Miroslav Štefček, problém s medveďmi dlhodobo obmedzuje pri práci nie len poľnohospodárov a farmárov, ale napríklad aj lesníkov. V neposlednom rade, v čase prázdnin a častejších návštev prírody aj s deťmi, ohrozuje každého.

Taktiež hovorí, že práca zásahového tímu pre medveďa hnedého nie je efektívna. „Vytvorili sme si zásahový tím, ktorý nemá logiku, lebo iba upozorňuje na to, kde medvede sú a kam nemáme chodiť. Treba však prijať ráznejšie opatrenia,“ apeluje v reportáži TV Markíza  Miroslav Štefček.

„Musíme postaviť život a bezpečnosť človeka nad ochranu šelmy,“ hovorí s tým, že by sa mali skončiť spory o počty medveďa, ale mali by sa stanoviť presné únosné kvóty a na ich základe množstvo medveďov regulovať. 

Link na reportáž a článok: Otec mladíka, ktorého zranila šelma: Zabijem každého medveďa, ktorý vstúpi na našu farmu | TVNOVINY.sk

Prečítané: 20831
(40 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.