Logo
Vytlačiť túto stránku

V Česku minister životného prostredia podáva ruku neštátnym vlastníkom lesov: Chce posilniť ich právomoci

Minister životného prostredia Českej republiky Petr Hladík na stretnutí s vedením Sdružení vlastníků obecních, soukroimých a cirkevních lesů v ČR (SVOL) vyjadril záujem o širšiu spoluprácu so SVOL v otázkach ochrany prírody a krajiny a jeho zapojenie do prípravy chystaných legislatívnych predpisov a opatrení v rámci rezortu. Za kľúčovú vec pre ochranu poľnohospodárskej a lesnej krajiny pred škodami premnoženou zverou označil novelizáciu zastaraného zákona o poľovníctve. Za nevyhnutné považuje splniť sľub vlády a posilniť právomoci vlastníkov pôdy - hospodárov v organizácii poľovných revírov. Obe strany sa zhodli na tom, že je to cesta, ako ušetriť verejné peniaze, posilniť stabilitu lesov a dať pri starostlivosti o les väčšiu šancu prírode.

Doporučený Škody na lesných porastoch spôsobené zverou sú veľkým problémom aj na Slovensku Foto Jozef Marko Škody na lesných porastoch spôsobené zverou sú veľkým problémom aj na Slovensku

„Lesy jsou nejvýznamnější složkou životního prostředí a bez jejich vlastníků nelze realizovat ochranu přírody a krajiny, která bude dlouhodobě ekologicky i ekonomicky udržitelná. Jsem proto velice rád, že pan ministr vnímá potřebu vzájemné komunikace s vlastníky nestátních lesů a vítám zapojení SVOL do přípravy legislativních předpisů v ochraně přírody a krajiny již v prvotní fázi,“ ocenil ponuku na spoluprácu predseda SVOL Jiří Svoboda.

Obidve zúčastnené strany sa zhodli na potrebe uvoľniť ruky lesným hospodárom v rámci novelizácie lesného zákona a nutnosti naplniť vládne vyhlásenie v oblasti novelizácie zákona o poľovníctve. Vysoké škody spôsobené premnoženou raticovou zverou bránia efektívnej a úspešnej obnove českých lesov po podkôrnikovej kalamite, ktorá ešte nie je na svojom konci a plochy, ktoré bude potrebné zalesniť, stále narastajú. Výsadbu lesných drevín však nemožno riadne zaistiť bez oplocovania a náterov repelentmi.

„Vysoké stavy zvěře limitují přirozenou obnovu, snižují biodiverzitu v lesích a stabilitu lesních porostů. Z ekonomického pohledu znamenají vyšší náklady nejen pro vlastníka lesa, ale i nehospodárné vynakládání veřejných prostředků,“ upresnil pedseda SVOL.

Vlastníkmi lesov uplatnené škody na lesných porastoch za rok 2022 predstavovali podľa údajov Českého štatistického úradu 54 miliónov korún, čo je dvojnásobok oproti roku 2019 (27,4 mil. Kč). Výška uplatnených nárokov však zďaleka nezodpovedá reálnemu poškodeniu porastov a nezohľadňuje ďalšie ekonomické straty, ktoré vznikajú v dôsledku negatívneho pôsobenia zveri a sú rádovo vyššie.

Link na celý článok: Jednání SVOL s ministrem životního prostředí | SVOL

Naposledy zmenené: pondelok, 26 jún 2023 05:45
Prečítané: 1369
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.