Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesnícke a drevárske múzeum predstavuje osobnosť Josefa Opletala: Trvalá inšpirácia pre všetky generácie lesníkov

Kľúčovú osobnosť lesníctva po vzniku Československej republiky, Josefa Opletala, pripomenie výstava, ktorú sprístupnia dnes v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene. „Tento rok si pripomíname až tri významné výročia, ktoré pripomínajú slovenskej i českej verejnosti Josefa Opletala," uvádza Lesnícke a drevárske múzeum. Informáciu uverejnila agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Výstava o Josefovi Opletalovi v Lesníckom a drevárskom múzeu  Foto: Peter Gogola Výstava o Josefovi Opletalovi v Lesníckom a drevárskom múzeu

„Opletal sa narodil pred 160 rokmi a zomrel pred 70 rokmi. Sto rokov uplynulo od jeho menovania za generálneho riaditeľa štátnych lesov a majetkov v Československu. Dva roky predtým zastával post prvého riaditeľa novovzniknutých Štátnych lesov a majetkov v Banskej Bystrici. Sídlil v budove štátnych lesov na ústrednom banskobystrickom námestí,“ napísal portál Teraz.sk.

Ako múzeum ďalej informuje, jeho práca sa stala trvalou inšpiráciou pre všetky generácie lesníkov. „Nespochybniteľný je jeho morálny kredit a boj proti korupcii na pôde lesníctva, keď zabránil exploatačným ťažbám dreva na Slovensku a Podkarpatskej Rusi. Jeho odchod z miesta riaditeľa na Vysokú školu zemědělskú do Brna bol jednoznačným vyjadrením protestu proti machináciám politických špičiek a nekalým praktikám podnikateľov," uviedlo Lesnícke a drevárske múzeum.

V Brne pôsobil najprv ako dekan lesníckeho odboru a neskôr aj ako rektor školy. Štátne lesy napriek odchodu Opletala aplikovali nasledujúcich 15 rokov ním vypracovaný komplexný program štátnych investícií do lesného hospodárstva.

Link na celý článok: Výstava vo Zvolene pripomenie kľúčovú osobnosť lesníctva za prvej ČSR (teraz.sk)

Naposledy zmenené: piatok, 23 jún 2023 05:42
Prečítané: 547
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.