Logo
Vytlačiť túto stránku

Význam a potenciál borovice lesnej v 21. storočí: Jedna z najohrozenejších drevín v Európe

Vedecký časopis Central European Forestry Journal, ktorý štvrťročne vydáva Národné lesnícke centrum vo Zvolene v spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Prahe, publikoval v prvom tohtoročnom vydaní článok o význame borovice lesnej v 21. storočí. Borovica lesná je podľa autorov strom odolný voči mnohým environmentálnym faktorom; je to rýchlorastúca euroázijská borovica, ktorá patrí medzi ekonomicky najvýznamnejšie ihličnaté dreviny v Európe.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Róbert Gombárik Ilustračné foto: Ing. Róbert Gombárik

„Na vhodných biotopoch má vysoký produkčný potenciál a môže poskytnúť vysokokvalitné, ľahko spracovateľné drevo pre rôzne stavebné účely a nábytok. Je to veľmi dôležité z hľadiska sekvestrácie uhlíka a adaptácie na prebiehajúce klimatické zmeny. Borovica lesná, verná svojej priekopníckej stratégii, je tiež vynikajúcim rekultivačným stromom.

Donedávna bola považovaná aj za druh tolerantný voči suchu kvôli svojmu hlbokému koreňu, aj keď sa to teraz ukazuje ako nevýhoda kvôli skutočnosti, že hladina podzemnej vody klesá. Napriek tomu je stále pomerne odolným druhom voči klimatickým extrémom v porovnaní s inými druhmi stromov.

V budúcnosti je dôležité zamerať sa na podrobné a komplexné štúdium európskych proveniencií borovice lesnej v kontexte lesného hospodárstva v podmienkach klimatických zmien. Vo svetle rastúcej potreby spoločnosti je veľmi dôležité aj štúdium mimoprodukčných funkcií borovicových porastov,“ uvádzajú na záver svojej práce autori z Lesnické a drevařské fakulty České zemědělské univerzity v Prahe, Výzkumního ústavu lesního hospodářství a myslivosti v Strnadech a Přírodovědecké fakulty Univerzity v Hradci Králové.

Z ich článku vyberáme niekoľko ďalších zaujímavostí o borovici lesnej (Pinus sylvestris):

„V extrémnych biotopoch borovica lesná pôsobí ako protierózna a rekultivačná drevina. Avšak okrem pôdoochrannej funkcie plní borovica plní aj iné ekologické funkcie; viaceré plesňové druhy tvoria s borovicami mykorízne, parazitické a saproparazitické asociácie. Približne 120 druhov húb bolo pozorovaných v ekto- a endotrofickej symbióze s koreňmi borovice.

Výrazne diferencované letokruhy na borovicovom dreve dopĺňa aj jeho prirodzený lesk; v prípade borovice je to kvôli vysokému obsahu živice, ktorá robí drevo veľmi odolným najmä vo vode a vo vlhkom prostredí, preto sa využíva najmä na vodné stavby, čerpadlá, banské drevo, podvaly, stožiare, stĺpy a oplotenie; drevo môže vyžadovať impregnáciu pre zvýšenú odolnosť.

Zvyšovanie teploty vzduchu spolu s nízkou dostupnosťou vody spôsobujú celý rad chorôb a zníženú obranyschopnosť stromov proti hmyzím škodcom. Hoci je borovica lesná považovaná za odolnú drevinu vo vzťahu k nedostatku zrážok, borovicové porasty naprieč Európou boli v posledných rokoch enormne poškodené opakujúcimi sa suchami, kedy sú najmä zrážky hlavným faktorom, ovplyvňujúcim rastové procesy borovíc. Môžeme povedať, že borovica je v súčasnosti jedným z najohrozenejších druhov stromov Európe.“

V prílohe k článku uverejňujeme kompletnú prácu českých lesníckych vedcov a výskumníkov s e-mailovým kontaktom spoluautora, komunikujúceho v prípade doplňujúcich otázok k publikovanej téme.

Jozef Marko

 

Prečítané: 1861
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.