Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: Malá násobilka a veľké pravdy o lese – srdci krajiny

V marcovom vydaní časopisu LES & Letokruhy je uverejnený v rámci tohtoročnej nosnej témy LES A VODA článok doc. Ing. Jaroslava Vida, PhD. z Katedry prírodného prostredia, Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Pri čítaní úryvku, ktorý dnes dávam do pozornosti na portáli Lesmedium.sk mi napadlo, že by sme tieto napísané pravdy mali poznať naspamäť a mať ich tak hlboko vryté do povedomia a poznania každého z nás, že po prebudení trebárs aj o polnoci by sme ich dokázali doslova odverklíkovať rovnako, ako sme to dokázali s malou násobilkou, keď sme boli školáci.

Doporučený Les ako výsledok starostlivosti človeka Foto: Jozef Marko Les ako výsledok starostlivosti človeka

Pretože tak, ako dva krát dva sú štyri platí, „že les dáva život krajine. No ak sa oň nestaráme, začne chradnúť. Chradnúci les však nemôže zabezpečiť kvalitný život okolitej krajine,“ píše autor. Posúďte sami, či by tieto myšlienky nemali byť nielen povinným čítaním, ale aj povinným vedením. Možno by to pomohlo našim lesom i celej spoločnosti.

„Les je srdcom krajiny. V lese, ktorý tvorí najstabilnejšiu časť krajinného prostredia, sa odohrávajú deje, ktoré dávajú život celej okolitej krajine. A teda aj kvalite života človeka. V lesoch pramení väčšina riek. V lese a lesnej pôde sa filtruje voda, stabilizuje sa a zmierňuje odtok z povodí. Je tu základ malého vodného cyklu.

Les je filtrom vzduchu, má hygienické funkcie. Les zmierňuje aj dopady sucha a ochladzuje krajinu. Les je biokoridorom pre migráciu divých zvierat a génovou bankou pre celú krajinu. V lese regenerujeme svoje sily. Ruku na srdce, kde by ste si šli radšej zabehať? Do lesného parku alebo na tartanovú dráhu?

Les dáva život krajine. No ak sa oň nestaráme, začne chradnúť. Chradnúci les však nemôže zabezpečiť kvalitný život okolitej krajine. Les a okolitá krajina spolu komunikujú prostredníctvom ekosystémových spätných väzieb. Ak sa vykonajú nevhodné zásahy v okolitej krajine (urbánnom ekosystéme či agroekosystémoch), reaguje na ne aj okolitý les.

Vplyvy lesa na okolitú krajinu nezávisia iba od starostlivosti o les samotný, ale taktiež od starostlivosti o krajinu celú. Nie je teda možné vytrhnúť les z kontextu celkového stavu krajiny. Môžeme konštatovať, že les je odrazom okolitej krajiny a zároveň, že okolitá krajina je odrazom stavu lesa.

Je teda našou povinnosťou starať sa o les a rovnako o okolitú krajinu. Zvýši to napokon kvalitu nášho vlastného života.“

Jozef Marko

Naposledy zmenené: piatok, 24 marec 2023 13:10
Prečítané: 645
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.