Logo
Vytlačiť túto stránku

Európska komisia: Výmeru a kvalitu lesov zvýšime dodržiavaním zásady správny strom na správnom mieste

Európska komisia (EK) pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov zverejnila dva súbory usmernení pre novú lesnú stratégiu EÚ. Pomôžu posilniť ochranu, obnovu a odolnosť lesov v EÚ v meniacej sa klíme, zlepšiť ich množstvo a kvalitu, informoval spravodajca TASR.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

EK zdôraznila, že lesy sú "pľúcami zeme" a zohrávajú zásadnú úlohu pri udržiavaní zdravia a blahobytu ľudí aj planéty. Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybné hospodárstvo Virginijus Sinkevičius uviedol, že pre vyliečenie pľúc Európy je potrebná pomoc každého. 

„Usmernenia nám pomôžu dosiahnuť dva kľúčové ciele – chrániť naše lesy a pralesy, ktorých v Európe zostáva tak málo, a na druhej strane, zvýšime počet a kvalitu lesov dodržiavaním zásady správny strom na správnom mieste," citovala TASR eurokomisára.

„Usmernenia o zalesňovaní, obnove lesov a výsadbe stromov poskytujú súbor praktických odporúčaní pre úrady, vlastníkov lesov a pôdy, manažérov a občiansku spoločnosť, ktoré sú priaznivé pre biodiverzitu. Prostredníctvom aktívnej výsadby a prirodzenou obnovou lesov sa má splniť prísľub, že do roku 2030 pribudnú v EÚ tri miliardy dodatočných stromov.

Európska komisia pripomenula, že lesy sú bohaté na biodiverzitu, sú jedny z najbohatších ekosystémov EÚ a sú dôležité v boji proti klimatickým zmenám, lebo ukladajú značné zásoby uhlíka. Poskytujú tiež biotopy pre mnohé ohrozené a endemické druhy v EÚ a sú aj príkladmi európskeho prírodného dedičstva.

V súčasnosti tvoria pôvodné lesy len tri percentá z celkovej rozlohy zalesnenej plochy a 1,2 percenta územia EÚ. Ich rozloženie je veľmi nerovnomerné: až 90 percent pôvodných lesov je na území Švédska, Bulharska, Fínska a Rumunska,“
uviedol portál Teraz.sk.

Prečítané: 607
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.