Logo
Vytlačiť túto stránku

Riport: U susedov odborníkom veria, u nás všetci lesníkom vymedzujú priestor

Veľakrát počúvame o tom, ako sa hospodári v zahraničí a že sme na chvoste Európskej únie. Navštívil som Chránenú krajinnú oblasť Broumovsko a v ňom Národnú prírodnú rezerváciu Adršpašsko - teplické skaly. Smreková kalamita sa aj tam postupne šíri. Mňa zaujímal spôsob obhospodarovania národnej prírodnej rezervácie.

Doporučený Pohľad na manažment NPR Adršpašsko-teplické skaly Foto: Ing. Róbert Gombárik Pohľad na manažment NPR Adršpašsko-teplické skaly

Kalamita sa v nej normálne spracováva a to bez vyznačenia, či už roztrúsenej alebo sústredenej kalamity.

Úmyselná ťažba maximálne s jednou bodkou v d 1,3 m a na začiatku každej rúbane maximálne číslo lesného porastu. Ťaží sa bežne medzi skalami, v ochranných častiach, aj popri turistických chodníkoch.

Stretli sme aj pár turistov, s ktorými sme prehodili reč. Slovensko majú pochodené, ale kvôli medveďom a vlkom tam už nechodia.

Zaujímavé bolo najmä nevyznačovanie ťažieb. Oni nemusia, u nás je to potrebné. My sme asi úplne iný štát Európskej únie. U susedov odborníkom veria a rešpektujú ich, u nás všetci vymedzujú lesníkom priestor. Všade plno nášľapných mín vo forme byrokracie postupne mení krásne povolanie, ktoré inde normálne funguje.

Ing. Róbert Gombárik

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok a redakčná úprava: Lesmedium.sk

 

Naposledy zmenené: streda, 15 marec 2023 07:18
Prečítané: 2142
(16 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.