Logo
Vytlačiť túto stránku

LESY SR: Na 57. ročníku Venerovského memoriálu súťažilo 73 pretekárov

V Monkovej doline pri Ždiari sa dnes skončil 57. ročník Venerovského memoriálu, ktorý je tradičným lesníckym pretekom v bežeckom a zjazdovom lyžovaní s medzinárodnou účasťou. Záštitu nad pretekmi prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan a predsedníčka Odborového zväzu DREVO, LESY, VODA Vlasta Szabová. Hlavným organizátorom podujatia boli LESY Slovenskej republiky, štátny podnik. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie Dáša Makanová.

Doporučený Účastníci 57. ročníka Venerovského memoriálu Foto: LESY SR š. p. Účastníci 57. ročníka Venerovského memoriálu

„Tento rok v náročných disciplínach ako je beh na lyžiach spojený so streľbou zo vzduchovky a obrovský slalom a súčasne v náročných prírodných podmienkach zápolilo celkom 73 pretekárov. Muži boli rozdelení do 5 vekových kategórií a ženy do 3 vekových kategórií. Okrem pretekárov zo slovenských lesníckych organizácií a združení sa pretekov zúčastnili aj zástupcovia Chorvátska a Maďarska,“ uviedli v tlačovej správe LESY SR.

Podujatie obohatila účasť Mikuláša Michelčíka ml. (81 rokov), dlhoročného bývalého riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u, ktorý bol po 70-tich rokoch opäť predjazdcom obrovského slalomu týchto pretekov. Víťazom 57. ročníka Venerovského memoriálu a zároveň Majstrom lesníkom Slovenska sa stal Ľubomír Machyniak zo štátneho podniku LESY SR. Dvojkombináciu beh na lyžiach so streľbou zo vzduchovky a obrovský slalom najlepšie spomedzi žien zvládla Andrea Machyniaková, čím si zároveň vybojovala aj titul Majsterka lesníčka Slovenska. Rovnako ako jej manžel, reprezentovala farby štátneho podniku LESY SR.

„Som nesmierne rád, že sa lesníci a súčasne priaznivci lyžiarskych športov opäť po roku stretli tu doma v Tatrách a mohli v príjemnej atmosfére ukázať nielen svoje zručnosti, ale posilniť aj spolupatričnosť lesníckeho stavu. Tak, ako zakladatelia Venerovského memoriálu, aj ich nasledovníci prezentujú počas preteku náročnú prácu lesníckeho povolania v prírodnom prostredí, kde nevyhnutnou súčasťou sú zručnosti pri ovládaní lyžiarskeho umenia. Verím, že aj toto podujatie zvýši záujem mladej generácie lesníkov o lyžovanie,“ povedal generálny riaditeľ LESY SR š. p. Ján Marhefka.

Preteky sa konajú na počesť Dimitrija Venerovského, ktorý pracoval v období prvej Československej republiky ako lesný inžinier a taxátor v oblasti Tatier na riaditeľstve štátnych lesov v Liptovskom Hrádku. Tak ako mnohí vtedajší lesníci sa aktívne zapojil do národno[1]oslobodzovacieho boja po vypuknutí Slovenského národného povstania a v roku 1944 zahynul pri Podsuchej nad Ružomberkom. Tradícia Venerovského memoriálu bola založená už v roku 1947.

Prečítané: 1881
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.