Logo
Vytlačiť túto stránku

Technická univerzita vo Zvolene: 25 rokov existencie Katedry protipožiarnej ochrany Drevárskej fakulty

Pokračovaním osláv významných výročí na Technickej univerzite vo Zvolene v roku 2022, ktorými bolo 260. výročie vysokoškolského technického štúdia na Slovensku, 215. výročie lesníckeho štúdia na Slovensku a 70. výročie založenia Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene, od roku 1952 Technickej univerzity vo Zvolene, bolo slávnostné stretnutie bývalých a súčasných pracovníkov Katedry protipožiarnej ochrany Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene, pri príležitosti 25. výročia existencie katedry. Informoval o tom Ing. et Ing. Ján Lichý, Ph.D. z referátu pre vonkajšie vzťahy.

Doporučený  Požiarne skúšky materiálov v laboratórnych podmienkach Zdroj: TUZVO Požiarne skúšky materiálov v laboratórnych podmienkach

Samostatná história pôvodnej Katedry požiarnej ochrany sa začala akademickým rokom 1997/1998 študijným odborom Požiarna ochrana. 1. mája 2005 prijala katedra súčasný názov Katedra protipožiarnej ochrany. Katedra predstavuje už od svojho začiatku významné a dlhodobo výkonné pracovisko Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Viacerí členovia katedry garantujú kvalitu študijného programu Protipožiarna ochrana a bezpečnosť v rámci študijného odboru Bezpečnostné vedy vo všetkých troch stupňoch štúdia, rovnako ako aj kvalitu príslušných habilitačných a inauguračných konaní.

Pre zahraničných záujemcov bol akreditovaný doktorandský študijný program v anglickom jazyku Fire Protection and Safety. O študijné programy ponúkané katedrou je mimoriadny záujem medzi mladou generáciou, čo svedčí o ich konkurencieschopnosti. O kvalite učiteľov katedry svedčí aj skutočnosť, že v roku 2018 získali Cenu rektora za najlepšiu publikáciu knižného charakteru zameranú na protipožiarnu ochranu a bezpečnosť,“ uviedol J. Lichý v tlačovej správe.

Katedra v rámci riešenia viacerých domácich a zahraničných projektov získala významné finančné prostriedky, ktoré boli použité aj na vybudovanie prístrojovej infraštruktúry v klasických laboratóriách katedry – laboratórium horenia, bezpečnostných vied, chemického laboratória, ale aj unikátnych laboratórií virtuálnej a rozšírenej reality, 3D modelovania a modelovania krízových javov. Originálne výsledky výskumu, okrem ich publikovania vo významných časopisoch, vyústili v období posledných rokov do registrácie siedmich úžitkových vzorov a jedného patentu.

Pracovisko dlhodobo spolupracuje s významnými univerzitami v zahraničí, a to nielen v európskom, ale i v celosvetovom priestore. Od roku 2022 je partnerom China-Visegrád Group International Joint Research Center for Fire Science and Fire Protection, ako aj členom Konzorcia projektu SILVANUS, zameraného na problematiku lesných požiarov.

Naposledy zmenené: piatok, 24 február 2023 09:40
Prečítané: 654
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.