Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Karma je zdarma, pokrytectvo býva odhalené. Lesníci, postavte sa za svoju prácu, potom sa aj spoločnosť postaví za vás

Tento týždeň lesnícku komunitu osobitne zaujala informácia, ktorú publikoval denník SME o spolupráci Jána Budaja so Štátnou bezpečnosťou v Československej socialistickej republike. Niet sa čo čudovať, veď od neho verejne zaznelo na adresu vlastníkov a obhospodarovateľov lesov a o práci lesníkov toľko osočovania, útokov a dehonestácie, že teraz si lesníci na jeho adresu môžu povedať známe: Karma je zdarma. Teda všetko zlé, ale i dobré sa nám vracia.  

Doporučený Ilustračné foto: Marek Pindroch Ilustračné foto: Marek Pindroch

Denník SME napísal, že pri príprave dokumentárneho seriálu RTVS našiel český historik dokument, v ktorom niekdajší líder Nežnej revolúcie Ján Budaj a dnešný dočasne poverený minister životného prostredia podpísal spoluprácu s komunistickou tajnou službou ŠtB. „Podpísaný Ján Budaj prehlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického zachovám prísnu mlčanlivosť,“ píše sa v ručne písanej správe s Budajovým podpisom z 23. júna 1979.

„Skutočnosti, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispoločenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom štátnej bezpečnosti, a to písomne alebo ústne.“ Celý Budajov spis sa podľa SME stratil v 90-tych rokoch, dokument tak aspoň sčasti približuje, čo sa vtedy dialo.  https://domov.sme.sk/c/23124291/budaj-jan-podpis-stb.html 

Verejné tajomstvo sa teda potvrdilo verifikovaným dôkazom a pravda o Jánovi Budajovi vyšla na povrch. A pravda je taká, že podpísal spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou. Pre vlastníkov a užívateľov lesov, odborných lesných hospodárov a lesníkov, lesných robotníkov a živnostníkov v lesnom hospodárstve by tento fakt mohol byť povzbudením. Opäť sa totiž potvrdilo, že pokrytectvo býva skôr či neskôr, ale vždy odhalené.

Preto malovernosť, porazenecká nálada a strata motivácie napriek doterajšiemu nevídanému mediálnemu tlaku a presile verejne akceptovanej ochranárskej demagógie, hrubej manipulácie s faktami, údajmi i pojmami a účelovej kampani proti lesníkom bola, je a bude neopodstatnená. Na strane aktívnej ochrany a trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch, presadzovaného lesníkmi a lesomajiteľmi sú odborné vedomosti, praktické poznatky a dlhoročné skúsenosti. Inak povedané – na ich strane je pravda.  

Iste, pravde niekedy trvá dlhšie, kým sa ju verejnosť dozvie celú a naplno si uvedomí, čo pre nás všetkých znamená. V prípade Jána Budaja to trvalo viac ako 30 rokov, aby okrem vlastníkov lesov a lesníkov pochopili aj iní, s kým majú tú „česť.“ Ibaže čas v tomto prípade nie je protivník, ale spoluhráč lesníkov, pretože verejnosti môžu teraz prezentovať výsledky obnovy rozsiahlych lesných porastov po veľkých vetrových kalamitách a následných podkôrnikových kalamitách, najmä z rokov 2004 a 2014.

Takže vlastníci lesov a lesníci, prebuďte sa všetci, prestaňte mlčať, čakať, ako to všetko dopadne a nenechajte sa viac neprávom dehonestovať a osočovať. Nemáte sa predsa za čo hanbiť. Naopak, disponujete preukázateľnými výsledkami odbornej starostlivosti o naše lesy. Tak vytvárajte sami príležitosti a ukazujte, vysvetľujte, argumentujte. Postavte sa za to, čo robíte pre les, prírodu a spoločnosť. Potom sa aj spoločnosť postaví za vás.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: nedeľa, 05 február 2023 18:34
Prečítané: 9556
(26 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.