Logo
Vytlačiť túto stránku

Podiel energie z obnoviteľných zdrojov na Slovensku stagnuje: Najviac vyrábajú vodné elektrárne, nasleduje využitie dreva

Podiel energie z obnoviteľných zdrojov (OZE) na Slovensku stagnuje nad úrovňou 17 %. Uviedla to v analýze Eva Sadovská, analytička WOOD & Company, s využitím údajov Eurostatu, ktoré v závere januára úrad zverejnil o podieloch OZE v jednotlivých ekonomikách EÚ za rok 2021. Informuje o tom TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Pixabay.com Ilustračné foto: Pixabay.com

Eva Sadovská uviedla, že v Slovenskej republike bol v roku 2021 podiel energie z OZE na úrovni 17,4 %. Oproti rokom 2019 a 2020 s podielmi 16,9 % a 17,3 % je zlepšenie ukazovateľa podľa nej iba nepatrné. Podiel OZE pri hrubej spotrebe elektriny predstavoval 22,4 %, pri teple a ochladzovaní 19,5 % a v doprave 8,8 %.

Eva Sadovská podľa TASR ďalej poznamenala, že v roku 2021 podľa údajov Štatistického úradu SR, predstavovala v SR hrubá výroba elektriny z OZE 7241 gigawatthodiny (GWh). Najväčším podielom (62,9 %), sa o to pričinili vodné elektrárne. Nasledovalo drevo (vrátane drevného odpadu a ostatného tuhého odpadu) s podielom 18,3 %. Fotovoltika tvorila z OZE pri výrobe elektriny podiel 9,3 %, bioplyny 6,7 %. Podiel energetického zhodnotenia odpadu predstavoval 2,8 %.

Vhodnou možnosťou zvýšenia podielu OZE na celkovom energetickom mixe môže byť podľa analytičky aj geotermálna energia. Tento druh OZE sa vyznačuje minimálnymi prevádzkovými nákladmi a je ohľaduplný k životnému prostrediu. Na Slovensku bol stanovený energetický potenciál geotermálnych vôd na 5538 tepelných MW, pričom dnes sa z neho využíva len asi 2 %.

„Krajinou s najvyšším podielom OZE na úrovni 62,6 % je Švédsko. Pomerne vysoké podiely energie z OZE (nad 40 %) vykázali vo Fínsku a v Lotyšsku. Medzi krajinami s vysokým podielom (36,4 %) je aj Rakúsko, kde dominuje využívanie OZE najmä pri výrobe elektriny s najvyšším podielom v EÚ (76,2 %). Naopak, podiel OZE pod 15 % malo v roku 2021 podľa údajov Eurostatu šesť ekonomík EÚ, vrátane susedného Maďarska (14,1 %). Únia ako celok dosiahla v roku 2021 podiel na úrovni 21,8 %,“ uvádza portál Teraz.sk.

Link na celý článok: Analýza: Podiel energie z obnoviteľných zdrojov v SR stagnuje nad 17 % (teraz.sk)

 

Prečítané: 805
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.