Logo
Vytlačiť túto stránku

Rakúske lesnícke združenie: Z Európskej únie potrebujeme podporné opatrenia, nie reštriktívne nariadenia

Organizácia Spojených národov každoročne využíva Medzinárodný deň hôr na to, aby upozornila širokú verejnosť na osobitosti horských oblastí. Pre Rakúsko ako horskú krajinu patria medzi tieto zvláštnosti aj dôležité ochranné lesy - lesy, ktoré chránia pred prírodnými nebezpečenstvami, ako sú lavíny, bahenné prúdy a padanie skál.

Doporučený Bilancia zahraničného obchodu s drevom z ocjranných lesov (v hornej časti grafu) a obchodný deficit uhlie, ropa, zemný plyn Bilancia zahraničného obchodu s drevom z ocjranných lesov (v hornej časti grafu) a obchodný deficit uhlie, ropa, zemný plyn

Rakúske lesnícke združenie vysvetľuje, že o tieto lesy sa treba aktívne starať a udržiavať ich funkčné. „Potrebujeme podporné opatrenia, a nie reštriktívne nariadenia Európskej únie, týkajúce sa starostlivosti o naše lesy a využívania dreva," odsudzuje predseda Lesníckeho združenia Ök.-Rat Rudolf Rosenstatter politiku EÚ, týkajúcu sa lesov, ktorú združenie považuje za chybnú.

EÚ umožňuje rast dlhov za fosílnu energiu

Rakúske lesnícke združenie porovnáva obchodné bilancie dreva a fosílnych palív. Kým na dreve sa zarába, uhlie, ropa a plyn majú záporné saldo zahraničného obchodu. Obhospodarovanie lesov v Rakúsku, ktoré je šetrné ku klíme a zachová ich pre budúce generácie, zabezpečuje pracovné miesta a príjem pre približne 300 000 ľudí.

S prebytkom približne 5 miliárd eur je hodnotový reťazec lesníctva, drevárstva a papierenského priemyslu v roku 2021 opäť jedným z najdôležitejších aktív rakúskeho hospodárstva. Lesy a drevo majú obrovský potenciál v boji proti zmene klímy, napríklad prostredníctvom ukladania uhlíka do výrobkov z dreva a nahrádzania fosílnych surovín.

Lesy a drevo sú dôležitou súčasťou tepelnej a energetickej nezávislosti od dovozu fosílnej energie z vojnových krajín. Avšak EÚ, ktorá má podporovať európsku energetickú nezávislosť a energetický obrat, obmedzuje udržiavanie lesov a využívanie dreva smernicou EÚ o obnoviteľných zdrojoch energie.

„EÚ nás takto ženie ďalej do svojvôle a závislosti od bojujúcich despotov. S každým kubickým metrom dreva, ktorý nám EÚ nedovolí použiť, a s každým barelom ropy alebo kubickým metrom plynu, ktorý draho zaplatíme, nenávratne prúdi obrovské množstvo peňazí a kúpnej sily do krajín, ktoré vedú vojny a pošliapavajú ľudské práva. Týmto spôsobom EÚ umožňuje, aby naše dlhy za dovoz fosílnej energie rýchlo rástli," povedal Rudolf Rosenstatter, ktorého rozčuľujú reštriktívne nariadenia EÚ.

Zanedbaný les nechráni

V skutočnosti sa zdá, akoby v Bruseli ešte nepoznali pozitívne environmentálne účinky lesného hospodárstva šetrného k budúcim generáciám a klimaticky neutrálneho využívania dreva.

„Súčasná lesnícka politika EÚ ukazuje, že pri bruselskom rokovacom stole sa neuznáva veľký význam lesov šetrných k životnému prostrediu, ich ochrany a využívania dreva ako základnej súčasti boja proti zmene klímy. Môžem to vysvetliť len takto, pretože "les ponechaný sám sebe", ktorý plánuje EÚ, je absolútne fatálnym znakom“, uviedol R. Rosenstatter.

Nezaoberať sa lesom znamená nechať ho chátrať a zanedbaný les, najmä v horách, nebude schopný z dlhodobého hľadiska zabezpečiť ochranu obyvateľstva. „Kedy Brusel konečne uzná pozitívnu kľúčovú úlohu lesov a dreva pre ochranu klímy a ľudí a to, že drevo je nevyhnutnou súčasťou energetickej transformácie?" pýta sa na záver Rudolf Rosenstatter.

Zdroj: https://www.forstverein.at/

 

 

 

Naposledy zmenené: piatok, 03 február 2023 09:47
Prečítané: 890
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.