Logo
Vytlačiť túto stránku

Viac ako 4 milióny eur na zlepšenie stavu druhov a biotopov v 13 územiach sústavy Natura 2000: Najväčšiu časť financií použije 30 lesohospodárskych subjektov

Zlepšiť stav druhov a biotopov v niektorých ekosystémoch chránených území má projekt za viac ako 4 mil. eur. Jeho realizátorom je Štátna ochrana prírody SR. Najväčšia časť financií je určená pre obhospodarovateľov lesných pozemkov, čo je približne 30 lesohospodárskych subjektov. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, o ktorej informovala agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Projekt sa má realizovať v 13 územiach sústavy Natura 2000. "Cieľom projektu je zlepšenie alebo zachovanie priaznivého stavu druhov a biotopov a posilnenie biodiverzity vo vybraných lesných porastoch sústavy," pre TASR uviedol odbor komunikácie Štátnej ochrany prírody SR. Doplnil, že ide konkrétne o šesť lesných biotopov, desať druhov vtákov a dva druhy cicavcov.

Opatrenia budú podľa štátnej ochrany prírody vychádzať zo zásad starostlivosti o lesné biotopy a z princípov prírode blízkeho obhospodarovania lesov. Stromy, hrubé a odumierajúce drevo budú ponechané na dožitie až po ich následný prirodzený rozklad. Má to prispieť k zlepšeniu alebo zachovaniu vekovej, priestorovej, druhovej a genetickej štruktúry a biodiverzity.

"Navrhované opatrenia vychádzajú zo schválených programov starostlivosti, programu záchrany, schválených zásad starostlivosti a schválenej ďalšej dokumentácie o tieto územia. Opatrenia budú realizované v rámci lesohospodárskych činností podľa schválených programov starostlivosti o les v týchto územiach," uviedol podľa TASR odbor komunikácie envirorezortu.

Prečítané: 715
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.