Logo
Vytlačiť túto stránku

Envirorezort chce na Slovensku desiaty národný park, prvý nížinného typu: Podunajsko na výmere 18 000 hektárov s 50 percentným bezzásahom

Národný park Podunajsko by mal vzniknúť na juhozápade Slovenska na výmere 18 000 hektárov. Išlo by o prvý národný park nížinného typu a stal by sa tak desiatym národným parkom na Slovensku. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj. Informáciu publikovala agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Pri zonácii národného parku by malo byť podmienkou do 50 percent bezzásahového územia. „Budeme, samozrejme, sledovať cieľ čo najväčšieho percenta," povedal Ján Budaj. Zároveň je presvedčený, že zonácia sa dá do dvoch rokov urobiť. Pre ministerstvo životného prostredia je tiež dôležitá spolupráca a dohoda s neštátnymi vlastníkmi.

Zónované by mali byť predovšetkým majetky, ktoré patria štátu. Predstavujú viac ako polovicu navrhovaného územia. Na vykupovanie pozemkov nemá ministerstvo životného prostredia dosť veľké možnosti, vyjadril sa podľa TASR Ján Budaj. Zároveň poukázal na Slovenský pozemkový fond, cez ktorý by sa dali pozemky zamieňať. Minister sa má v tejto súvislosti v najbližších dňoch stretnúť s jeho šéfom Jánom Maroszom.

Portál Teraz.sk ďalej uviedol, že podľa nezaradeného poslanca Jaromíra Šíbla je na vyhlásenie národného parku aj medzinárodný dôvod. „Máme rozsiahlu sústavu Natura 2000, ale tieto územia nemajú dostatočnú ochranu na národnej úrovni. V prípade, že ju nezabezpečíme, takisto ako aj v iných prípadoch, nám hrozia postihy od Európskej komisie," citovala TASR J. Šíbla, ktorý dodal, že Rakúsko, Maďarsko a Česko si túto "domácu úlohu" dávno splnili.

Link na celý článok: VIDEO: Budaj: Národný park Podunajsko by mal mať 18.000 hektárov (teraz.sk)

Prečítané: 1143
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.