Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Náročná a riziková profesia v lesnom hospodárstve. Prečo nemá zastanie?

Pracujú častokrát v náročných terénoch a poveternostných podmienkach. Práca lesného robotníka v ťažbe dreva patrí k najrizikovejším profesiám. Zhodou nešťastných okolností sa smrteľné úrazy stávajú aj vtedy, keď sú dodržané všetky bezpečnostné postupy a ľudia pri práci v lese majú všetky ochranné pomôcky. Veľmi náročná je aj práca v pestovnej činnosti pri zalesňovaní, vyžínaní alebo vo výchove a ochrane mladých lesných porastov.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Ján Slivinský Ilustračné foto: Ing. Ján Slivinský

V aktuálnej Správe o lesnom hospodárstve v Slovenskej republike je uvedené, že subjekty v tomto odvetví priamo zamestnávajú približne 8,3 tisíc zamestnancov. Okrem toho pôsobí v lesnom hospodárstve na Slovensku ďalších približne 8,5 tisíc živnostníkov. Počet pracovníkov a zamestnancov v lesnom hospodárstve Slovenskej republiky postupne klesá a podľa autorov Zelenej správy 2022 bude naďalej klesať. Pokles je spôsobený aj prirodzeným úbytkom staršej generácie, ktorá doteraz v lese pracovala a nezáujmom mladých ľudí o ťažkú a rizikovú prácu v lese.  

V októbri minulého roka sme na portáli Lesmedium.sk upozornili na ďalší rozmer zložitého postavenia lesných robotníkov. Jedna z diskutujúcich na sociálnej sieti sa vtedy opýtala, kto sa zastane lesných robotníkov, ktorí robia za 12 eur za kubík? Ďalší diskutér jej odpovedal, že sa ich nezastane nikto, kým sa nájde partia, ktorá to aj za tých 12 eur urobí. Kým partia nemá vypočítanú cenu svojej práce, pod ktorú nepôjde robiť. Kým existuje verejné obstarávanie tak, ako sa verejné obstarávanie robí. So sprostredkovateľmi ako zbytočným medzičlánkom. Bez zástupcu partie, ktorý podľa porastu a pracoviska vie vypočítať normočas na zvládnutie zadanej ťažby.

Tento týždeň som sa stretol so živnostníkom, ktorý má niekoľko rokov otvorenú živnosť na poskytovanie služieb v lesníctve a poľovníctve. V roku 2012 si kúpil prvý traktor, v súčasnosti vlastní niekoľko lesných kolesových traktorov, ťažného koňa, nakladače a harvestorovú hlavicu. V troch ťažbových partiách dáva prácu ôsmim chlapom. Ešte donedávna mal pre nich práce dosť...

Telefonicky ma kontaktoval koncom minulého roka a položil mi prekvapujúcu otázku, či som bezúhonný človek. Opýtal som sa ho, ako to myslí. Vysvetlil mi, že doteraz sa v svojej snahe dovolať sa spravodlivého riešenia stretol s ľuďmi, ktorí sú na seba naviazaní a vzájomne sa kryjú.

Na vyše dvojhodinovom stretnutí mi podrobne vyrozprával svoj príbeh. Chronologické rozprávanie, založené na faktoch, doložil zmluvami, objednávkami, zákazkovými listami, protokolmi, e-mailovou komunikáciou a nahrávkami rozhovorov s kľúčovými aktérmi. Postupne som si uvedomil, že jeho otázka v našom prvom telefonickom rozhovore bola legitímna a pocit, že nemá nikde zastanie, nadobudol oprávnene.

Jeho príbeh si budete môcť prečítať v časopise LES & Letokruhy. Pousilujem sa, aby v ňom nechýbali vyjadrenia tých, ktorí sa stali jeho súčasťou. Azda to pomôže.

Jozef Marko

Prečítané: 8487
(27 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.