Logo
Vytlačiť túto stránku

Pokrokové riešenie vyzdvihovania a výsadby lesných drevín: Ujatosť mladých stromčekov takmer 96 percent

Vyzdvihovač odrastlíkov pre mechanizovanú výsadbu si z 12. ročníka súťaže Vizionári 2022 odniesol jedno z čestných uznaní. Porota ocenila predovšetkým technologický, ekonomický a sociálny prínos v oblasti lesníctva a inovatívnu techniku a technológie pre ťažbu a následnú výsadbu náletových drevín. Lesnická a drevařská fakulta Mendelovej univerzity v Brne (LDF MENDELU) o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Doporučený Mendelova univerzita v Brne Zdroj: Internetová stránka MENDELU Mendelova univerzita v Brne

„Víceúčelový vyzvedávač, jehož pokrokovost je chráněna patentem, vyvinutý ve spolupráci s firmami MISTRA, s.r.o. a Agama, a.s. na Ústavu techniky Lesnické a drevařské fakulty Mendelovej univerzity pod vedením prof. Radomíra Ulricha dokáže šetrně najet ke stromku, určenému k vyzvednutí ze země včetně balu o velikosti 80×60, připravit jamku pro následnou výsadbu a převézt bal zeminy pro zaplnění otvoru po vyzvednutém odrostku i s balem.

Vyzvedávač je zavěšen na předních ramenech traktoru s možností zdvihu do požadované výšky. Neocenitelná je jeho pomoc při výsadbě odrostků z náletových dřevin při zalesňování holin, a to i hůře dostupných. Pro převoz odrostků z náletových dřevin do vzdálenějších holin po kůrovci je možno jednoduše připojit vhodný traktorový přívěs. Zařízení pohodlně ovládá operátor v kabině traktoru, kde má k dispozici i kamerový systém. Náletové stromky přesazené tzv. ze země do země jsou mnohem odolnější a lépe rostou. Ujímavost těchto mladých stromků se blíží k 96 %,“ uvádza LDF MENDELU.

Link na celý článok: Ústav techniky LDF MENDELU oceněn za pokrokový vyzvedávač odrostků - Lesnická a dřevařská fakulta

Naposledy zmenené: streda, 28 december 2022 08:11
Prečítané: 645
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.