Logo
Vytlačiť túto stránku

Závery konferencie Financovanie 2022 Lesy – Drevo: Na rade sú aktéri rozhodovacích procesov na vládnej úrovni

Medzinárodná vedecká konferencia Financovanie 2022 Lesy - Drevo, ktorá sa uskutočnila na Technickej univerzite vo Zvolene 24. novembra 2022, má už 28 ročnú tradíciu. Počas tohto obdobia sa účastníci konferencie snažili riešiť otázky produkcie a využívania drevnej suroviny tak, aby sa dosiahol maximálny efekt pre národné hospodárstvo. V tlačovej správe o tom dnes informovala Ing. Ľubica Benková z Kancelárie rektora Technickej univerzity vo Zvolene.

Doporučený Pohľad na účastníkov konferencie na Technickej univerzite vo Zvolene Zdroj: FB stránka LES a Letokruhy Pohľad na účastníkov konferencie na Technickej univerzite vo Zvolene

„V súlade s tradíciou aj tohtoročná konferencia priniesla nové a zaujímavé poznatky v oblasti analýzy rizík financovania lesných podnikov vplyvom globálnych ekonomických a ekologických zmien a poukázala na možnosti využívania obnoviteľných zdrojov v drevospracujúcom priemysle a energetike tak, aby sa dosahovala čo najvyššia pridaná hodnota. Konferenciu otvoril prorektor pre vedu a výskum TU vo Zvolene prof. Dr. Ing. Jaroslav Šálka. Pozvanie prijali a referáty predniesli aj ďalší významní hostia: Rafael Pino Becquer – veľvyslanec Kubánskej republiky v SR, Ing. Ján Marcinek z Odboru lesníckej politiky a ekonomiky lesného hospodárstva.

Veľmi podnetné a zaujímavé boli vystúpenia odborníkov z praxe: Ing. Dušana Lašáka, ekonomického riaditeľa štátneho podniku LESY SR, Ing. Jána Juricu, genereálneho riaditeľa Vojenské lesy a majetky SR, š. p., PhDr. Petra Zemaníka, prezidenta Zväzu spracovateľov dreva SR, Ing. Júliusa Jankovského, PhD., člena Prezídia Asociácie priemyselnej ekológie na Slovensku a Ing. Igora Viszlaia – predsedu Slovenskej lesníckej komory,“ uviedla Prof. Ing. Iveta Hajdúchová, PhD., odborný garant konferencie.

Na konferencii bolo prítomných viac ako 100 účastníkov, z toho viac ako 20 zahraničných. Prihlásených bolo 22 referátov, ktoré pre nedostatok času neboli všetky odprezentované. V plnom znení sú uverejnené v zborníku z konferencie. Z rokovania boli prijaté závery konferencie, ktoré organizátori uverejňujú v plnom znení:

Na konferencii Financovanie 2022 Lesy – Drevo odzneli vyžiadané príspevky, ktoré sa vrátane diskusných príspevkov zaoberali nasledovnou problematikou:

  • zabezpečením trvalo udržateľného, zodpovedného a transparentného podnikania lesných a drevospracujúcich podnikov, ktoré umožní zvyšovanie výkonnosti a lepší prístup k finančným zdrojom pre podniky v sektoroch lesného hospodárstva a drevospracujúceho priemyslu a financovaním lesného hospodárstva v programovom období 2021 – 2027;
  • riešením otázok financovania podnikov v sektore lesného hospodárstva s dôrazom na legislatívne zmeny a možnosti využitia verejných zdrojov na financovanie lesníckych opatrení v kontexte globálnych klimatických a ekonomických zmien súvisiacich s vysokou mierou inflácie a energetickou krízou;
  • analýzou rizík financovania lesných podnikov z pohľadu získavania a využívania dlhodobých a prevádzkových zdrojov financovania;
  • ekonomickými aspektami konceptu PBHL v aktuálnych podmienkach s dôrazom na jeho uplatňovanie v štátnych lesoch; 
  • analýzou cien dreva a efektívnym fungovaním trhu s drevom, ktoré bude viesť k vytvoreniu transparentného trhového prostredia a následnému dosiahnutiu dlhodobej ekonomickej prosperity a konkurencieschopnosti lesnícko-drevárskeho komplexu; 
  • možnosťami energetického využitia dreva v aktuálnych podmienkach slovenského energetického priemyslu.

„Účastníci konferencie sa zhodli na tom, že konferencia splnila cieľ. Z diskusie a prednesených príspevkov vyplývajú predovšetkým nasledovné neodkladné úlohy, na riešenie ktorých je nevyhnutná aktívna účasť aktérov rozhodovacích procesov na vládnej úrovni:

1. Trvalo udržateľné hospodárenie s lesnými zdrojmi, ktoré:

a. bude viesť k ekonomickej prosperite producentov a spracovateľov drevnej suroviny;

b. naplní celospoločenský záujem na plnení ekosystémových služieb lesa a využívaní lesných ekosystémov širokou verejnosťou.

2. Analýza rizík vyplývajúcich zo špecifických podmienok hospodárenia na lesnej pôde v podmienkach globálnych ekonomických a klimatických zmien.

3. Zabezpečenie fungovania lesnícko-drevárskeho komplexu na princípoch spoločensky zodpovedného podnikania a zeleného rastu.

Načrtnuté problémy je potrebné hlbšie analyzovať a rozpracovať s odborníkmi vo všetkých oblastiach. Takto vypracované dokumenty sa musia, alebo by sa mali, stať súčasťou vládnej politiky tak, aby producenti aj spracovatelia prispievali k rozvoju slovenskej ekonomiky,“ dodala Prof. Ing. Iveta Hajdúchová, PhD.

 

Prečítané: 769
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.