Logo
Vytlačiť túto stránku

Viac ako pätina bytových jednotiek na Slovensku je vykurovaná pevným palivom: Drevom najčastejšie kúria v Žilinskom kraji, podiel je až 43 percentný

Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, začiatkom minulého roka bolo pevné palivo zdrojom energie vo viac než pätine bytov na Slovensku („byt“ je označením bytovej jednotky aj v rodinnom dome, nielen v bytovke, ale tiež v chatrči, chate, houseboate či inom obydlí). Informáciu zverejnila agentúra SITA na portáli WebNoviny.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Pevné palivo najčastejšie využívajú domácnosti v Žilinskom kraji. Vyše 118-tisíc bytov, čo je 43 percent bytových jednotiek Žilinského kraja, kúrilo pevným palivom. V kraji prevládajú rodinné domy, až 9 z 10 bytov je v rodinnom dome. Bývanie tohto typu a súčasne najnižší podiel plynových prípojok spomedzi všetkých krajov Slovenska predurčil drevo ako dominantný zdroj energie.

V okrese Námestovo kúri drevom až 78 percent bytov. Len šesť percent domov v námestovskom okrese má plynovú prípojku, čo je najmenej zo všetkých okresov Slovenska. Z vyše troch stoviek obcí v kraji sa nájde 70 takých, kde viac ako 80 percent domov kúri drevom.

V martinskom okrese je na pevné palivo odkázaných 62 percent, v okrese Čadca polovica a v okresoch Turčianske Teplice a Tvrdošín o niečo menej ako polovica bytov. Kysucké Nové Mesto a Ružomberok získavajú energiu aj z drevnej biomasy.

Vyše 35 percent, takmer 100-tisíc bytov Banskobystrického kraja využíva na kúrenie pevné palivo. V okresoch Detva, Krupina a Zvolen je podiel nadpolovičný. Len o niečo nižší výskyt je v okrese Žarnovica, Rimavská Sobota a Revúca.

S výnimkou banskobystrického okresu, Veľkého Krtíša a Žiaru nad Hronom všetky ostatné okresy v kraji prekračujú celoslovenský priemer vo vykurovaní pevnými palivami. V Košickom kraji ide o 76-tisíc bytov s týmto zdrojom energie. Z nich je však značná časť mestských, predovšetkým košických sídliskových bytov napojená na tepelné elektrárne.

Portál WebNoviny.sk ďalej uviedol, že Trenčiansky a Prešovský kraj majú po 25 percent bytov vykurovaných tuhým palivom. Na výsledkoch Prešovského kraja sa podpísal najmä okres Humenné s nadpolovičným podielom vykurovania drevom. V Trenčianskom kraji využívajú v Novej Dubnici, Novákoch a Zemianskych Kostoľanoch vo zvýšenej miere obnoviteľné zdroje energie.

Pevným palivom je vykurovaných 11 percent bytov v Nitrianskom kraji a menej ako desatina bytov v Trnavskom kraji. Prevládajúcim zdrojom energie na kúrenie v oboch krajoch je plyn. Trnavský kraj najviac spomedzi krajov využíva na vykurovanie obnoviteľné zdrojov energie. Bioplynová stanica v Zelenči zhodnocuje biologicky rozložiteľný odpad na energiu pre byty v Trnave a okolí.

Administratívne budovy s bytmi v Trnave, Jaslovských Bohuniciach a Hlohovci využívajú aj tepelné čerpadlá. Bratislavský kraj má nepatrný podiel bytov vykurovaných pevnými palivami. Obce s vyšším výskytom spaľovania tuhého paliva sú v kraji zriedkavé (Nový Svet, Plavecký Štvrtok, Píla), ale nie výnimočné, dodala agentúra SITA podľa údajov Štatistického úradu SR. 

Naposledy zmenené: pondelok, 28 november 2022 06:59
Prečítané: 895
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.