Logo
Vytlačiť túto stránku

Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy: V riadiacom výbore sú len zástupcovia envirorezortu, ktorý chce koordinačný úrad na Slovensku

Slovensko sa bude uchádzať o zriadenie stáleho koordinačného úradu lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy. Návrh kandidatúry v pondelok odsúhlasila vláda. Ministerstvo životného prostredia SR deklarovalo, že je na projekt pripravené. Informáciu uverejnila agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Bučiny v Poloninách Foto: LESY SR Bučiny v Poloninách

Envirorezort vysvetlil, že lokalita má spoločný systém riadenia od roku 2010. Spoločný riadiaci výbor zasadá dvakrát ročne, jeho členmi sú za Slovenskú republiku zástupcovia envirorezortu. Spoločný riadiaci výbor je v súčasnosti podporovaný koordinačným úradom, ktorý do júna 2024 sídli v belgickom Bruseli. Aktuálne sa diskutuje, ktorá krajina prevezme sídlo a úlohy stáleho koordinačného úradu.

"Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy je sústava lokalít zapísaných na Zoznam svetového dedičstva UNESCO, ktoré predstavujú územia nenarušených lesov mierneho pásma s výnimočnou ukážkou prebiehajúcich ekologických a biologických procesov v rámci vývoja suchozemských, sladkovodných, pobrežných a morských ekosystémov a spoločenstiev rastlín a živočíchov," citovala agentúra TASR envirorezort.

Ministerstvo životného prostredia na portáli Teraz.sk zdôraznilo, že lesy obsahujú neoceniteľnú prírodnú genetickú banku buka lesného, na spoločenstvá ktorého sa viaže množstvo sprievodných druhov rastlín a živočíchov. Doplnilo, že lokalita je aktuálne najväčšou sériovou lokalitou zapísanou na zozname svetového prírodného dedičstva s 94 komponentmi v 18 krajinách. Päť komponentov tejto lokality je na Slovensku: Havešová, Rožok, Stužica – Bukovské vrchy, Vihorlat a Udava.

 

Prečítané: 648
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.