Logo
Vytlačiť túto stránku

Všimli sme si: Kto sa zastane lesných robotníkov? Nikto...

Kto sa zastane lesných robotníkov, ktorí robia za 12 eur za kubík?, opýtala sa na sociálnej sieti pod statusom o zasadnutí Predstavenstva Slovenskej lesníckej komory jedna z diskutujúcich a ďalší diskutér jej odpovedal.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Zastane? Nikto. Kým sa nájde partia, ktorá to aj za tých 12 eur urobí. Kým partia nemá vypočítanú cenu svojej práce, pod ktorú nepôjde robiť. Kým existuje verejné obstarávanie tak, ako sa verejné obstarávanie robí. So sprostredkovateľmi, ako so zbytočným medzičlánkom. Bez zástupcu partie, ktorý podľa porastu a pracoviska vie vypočítať normočas na zvládnutie zadanej ťažby.

Z toho prepočítať, koľko im vyjde na deň pri plnom nasadení. A rozhodnúť, či to berú za tú cenu, alebo nie. Ťažbová partia musí mať aspoň dve odbornosti, ak chce prežiť. Ťažbu verzus vlastnú farmu, alebo iné remeslo. Lebo sú tlaky nato, aby sa na jar nerúbalo, cez poľovačky zase nie. A tiež nato, aby dokázala odtrucovať čas, kým sa nízka cena nezdvihne nad únosnú hranicu. Zhruba tak, podľa konkrétnych okolností.“

Určite dobre mienený názor. V redakcii portálu Lesmedium.sk uvítame ďalšie postrehy, skúsenosti a návrhy k tejto téme, ktorá je dôležitou súčasťou lesníctva a zaslúži si viac priestoru, ako sa jej zatiaľ dostáva.

Jozef Marko  

 

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 09 október 2022 07:08
Prečítané: 8330
(29 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.