Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Prečo má byť až 35 percent Mestských lesov Košice v bezzásahu? Aké to má odborné zdôvodnenie?

Lesoochranárske zoskupenie VLK a ich staronová aktivita pred voľbami v Košiciach, kde by chceli vyčleniť z košických lesov 7 000 ha na bezzásah. Plne sa stotožňujem s odborným stanoviskom Slovenskej lesníckej komory.

Doporučený Ing. Peter "Brčo" Šiška na Polesí Čermeľ, kde bol polesným a odborným lesným hospodárom 20 rokov Foto: Jozef Marko Ing. Peter "Brčo" Šiška na Polesí Čermeľ, kde bol polesným a odborným lesným hospodárom 20 rokov

A tu je môj názor, ktorý som VLK-om napísal: Pred minulými komunálnymi voľbami som zaregistroval niečo podobné, "Mestské lesy Košice o výmere skoro 20 000 ha sa rozdelia na tri časti, kde jedna časť bude najväčšia rezervácia na Slovensku."

Sľuboval to jeden z kandidátov, ak vyhrá a volebnú podporu mal od VLK-ov. Potom vyhral, ale pes na štyri roky zdochol. Teraz sme znovu pred voľbami a zase vyťahujete podobného kostlivca na svetlo božie. Niečo tu smrdí. Skúste to vysvetliť, o čo vám ide, lebo heslo (Nebráňte občanom chrániť lesy) môže byť pekné, ale to sa mi zdá tak akurát všetko.

Prišla mi odpoveď: "Iba človek, ktorý nikdy nepresadil ani hektár bezzásahového územia z pozície občana si môže myslieť, že 7 000 hektárov sa dá dosiahnuť za 4 roky s jedným politikom. Spomeň si o desať rokov.“

Moja odpoveď: „Prečo to má byť práve 7 000 ha? Kto to vymyslel? Má to nejaké odborné zdôvodnenie, alebo to len tak niekoho napadlo? Mestské lesy Košice majú už teraz cez 8% bezzásahových území z vlastnej vôle, včítane národných prírodných rezervácií a prírodných rezervácií.

Naposledy sme z vlastnej vôle navrhli Prírodný les Aboď (36 ha) pod Kojšovskou hoľou na bezzásah a vláda nám to schválila. Prečo chcete mať v Mestských lesoch Košice až 35% bezzásahu?

Ing. Peter „Brčo“ Šiška

(Autor je bývalý dlhoročný zamestnanec Mestských lesov Košice a významný propagátor odbornej lesníckej práce)

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok a redakčná úprava: Lesmedium.sk

 

Prečítané: 852
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.