Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov z Lotyšska na Slovensku: Nesúhlas s pasívnou ochranou lesov. Vždy je lepšie robiť aspoň niečo

Hornatá krajina Slovenska pôsobí pre niektorých zahraničných hostí priam exoticky. Takto ju vnímala aj 22-členná delegácia majiteľov lesa z rovinatého Lotyšska, ktorí minulý týždeň navštívili viaceré lesnícke subjekty na Slovensku. Výmenná cesta bola zameraná na získavanie lesníckych skúseností z oblasti preventívnych opatrení v súvislosti s poškodením lesných porastov a to najmä hmyzími škodcami a zverou. Národné lesnícke centrum vo Zvolene o tom informuje v dnešnej tlačovej správe.

 

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Uvádza v nej, že pobyt na Slovensku bol financovaný z lotyšského Programu rozvoja vidieka. Účastníkmi lotyšskej delegácie boli majitelia, ktorí vlastnia les vo výmere od 2 do 200 hektárov a sú na svoj prírodný majetok hrdí. Cieľom bolo získať skúsenosti s ochranou lesných porastov, a to najmä v neštátnom sektore.

„Odborné zázemie cesty zastrešili zamestnanci Národného lesníckeho centra z Centra transferu poznatkov a lesnej pedagogiky, ako aj Lesníckej ochranárskej služby. Okrem nich sprevádzali Lotyšov aj zamestnanci Strednej odbornej školy lesníckej z Banskej Štiavnice, Mestských lesov Kremnica, s.r.o. a Mestských lesov Banská Bystrica s.r.o.

Doplnenie programu bolo realizované formou návštevy Múzea vo Svätom Antone, sprevádzania po historickom centre mesta Kremnica, ukážky plavenia dreva vo vodnom žľabe Rakytovo a programom lesnej pedagogiky v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline. Lotyši uviedli, že táto cesta im dala možnosť vidieť, čo sa deje s lesmi v strednej Európe.

Lotyšsko má lesnatosť 53%, ale z ich pohľadu Slovensko pôsobí zelenšie, aj keď má nižšiu lesnatosť (41%). Prekvapilo ich bohatstvo prírodných zdrojov, ale na druhej strane aj výška škôd spôsobená najmä zverou na založených lesných kultúrach a mladých porastoch a škodami, ktoré vznikajú pri ťažbe (poškodenie kôry stromov, poškodenie pôdy) a pri veľkých kalamitách.

Slovensko je známe kvôli automobilovému priemyslu a troška s nadsadením poznamenali, že nevyrábame len autá, ale aj lykožrúta. Keď lepšie porozumeli pozadiu nášho lesníctva (historický vývoj, typy vlastníctva lesa, lesný zákon, obmedzenia v hospodárení v súvislosti s ochranou, národnými parkami, prírodné podmienky a pod.), tak prehodnotili svoje emocionálne vnímanie a inak sa pozerali na stav lesov a možnosti hospodárenia lesníkov,“ píše v tlačovej správe hovorca Národného lesníckeho centra Igor Viszlai.

Vlastníci lesov z Lotyšska nesúhlasia s pasívnou ochranou lesa, vždy je podľa nich lepšie robiť aspoň niečo; inšpiráciou v kremnických lesoch bola ochrana včelstiev pred medveďom formou elektrických oplôtkov napájaných energiou zo solárnej batérie. Podľa ich názoru slovenskí lesníci, ktorí sa im venovali, boli zanietení a videli, že lesníctvo je pre nich životný štýl, nielen povolanie.

Ako na záver poznamenali, bolo by zaujímavé prísť na Slovensko o 10 rokov a dozvedieť sa, ako sme sa popasovali s problémami spôsobenými lykožrútom, medveďmi či vysokou zverou. Samozrejme táto krátka cesta nedovolí porovnávať v plnom rozsahu lesníctvo na Slovensku a v Lotyšsku, ale umožnila im objaviť aspoň „časť z ľadovca“ a želajú nám, aby sme viac využívali naše zdroje a vážili si lesy, ktoré máme, dodáva Národné lesnícke centrum.

Prečítané: 1123
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.