Logo
Vytlačiť túto stránku

Pracovná skupina pre veľké šelmy pri Koordinačnej rade Biosférickej rezervácie Poľana: Riešením problému s medveďmi je regulácia populácie

Pracovná skupina pre veľké šelmy pri Koordinačnej rade Biosférickej rezervácie Poľana pracuje už osem rokov. Každoročne apeluje na kompetentných, aby situáciu riešili. Obracia sa na odborníkov a spolupracuje i s inými európskymi štátmi, ktoré majú podobné problémy. Konštatuje sa závere správy nazvanej Súčasný stav populácie medveďa hnedého a problematika výskytu medveďov v blízkosti ľudských obydlí Podpoľania a územia Biosférickej rezervácie Poľana, lokalita UNESCO.  Poskytol nám ju predseda tejto pracovnej skupiny a podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Roman Malatinec. V prílohe k článku publikujeme správu v plnom rozsahu.

Doporučený Koordinačná rada BR Poľana s jej partnermi a spolupracovníkmi počas nedávneho Dňa otvorených dverí Foto: FB stránka Biosphere Reserve Polana Koordinačná rada BR Poľana s jej partnermi a spolupracovníkmi počas nedávneho Dňa otvorených dverí

„Žiadame, aby sa situácia s výskytom medveďov hnedých v blízkosti ľudských sídel nepolitizovala a aby kompetentní situáciu riešili na základe odbornosti, nie populizmu. Odmietame výsledky posledného sčitovania medveďov hnedých, ktoré budú publikované v roku 2022. Uvedené informácie sa nedajú porovnať s výsledkami sčitovania medveďov z roku 2014, ktoré koordinoval pán profesor L. Paule, vzhľadom na veľkú odlišnosť v metodike (odoberanie vzoriek posledného sčitovania prebiehalo mimo prirodzený výskyt medveďov, nelogicky v neskorých jesenných, zimných a skorých jarných termínoch).

Je nám úprimne ľúto, že kompetentní a zodpovední, nerobia opatrenia, ktoré zabránia neustálemu výskytu medveďov hnedých v blízkosti ľudských obydlí. Treba si uvedomiť medzinárodnú hodnotu územia, nielen jej jedinečné prírodné hodnoty, ale i život ľudí a obhospodarovanie územia. Podpoľanie je jedno z mála území, kde ľudia udržujú tradície a mladí ľudia sú ochotní žiť na lazoch.

Pokiaľ však budeme dávať do popredia len ochranu prírody a striktnú ochranu veľkých šeliem, bude to mať pre Slovensko, pre región veľmi negatívny dopad. Je pre nás veľmi dôležité, aby sa na našom území vyskytovala zdravá populácia medveďov hnedých, ktorá je prirodzenou súčasťou našich ekosystémov.

Avšak zároveň si želáme, aby výskyty boli, tak ako v minulosti sporadické a nie permanentné. Sme ochotní pomôcť v manažovaní biotopov pri zmene legislatívy, ktorá umožní jednoduchší spôsob výrubu drevín a krov, aby sa nevytvárali nové biotopy, podobne sme ochotní pomôcť pri monitoringu či výskume, odborne, ako je to v iných krajinách Európy a samozrejme pri osvete,“ píše sa v závere správy.

Pracovná skupina pre veľké šelmy pri Koordinačnej rade Biosférickej rezervácie Poľana zároveň navrhuje konkrétne riešenia problému s medveďmi: „Cielená a profesionálna regulácia populácie so zámerom zníženia početnosti problémových jedincov medveďov, ktoré sa vyskytujú v blízkosti ľudských obydlí, monitoring pohybu medveďov v rámci okolia Poľany, komplexný výskum populácie medveďa v širšej oblasti Poľany, práca s verejnosťou, výskum zameraný na postoje obyvateľov, ktorí sú atakovaní výskytom veľkých šeliem, využívanie moderných technológie na monitorovanie (drony, mms fotopasce, termovízie, biometria a pod.) a spolupráca s miestnymi obyvateľmi, poľovnými združeniami, samosprávami.“

Naposledy zmenené: utorok, 13 september 2022 14:23
Prečítané: 1282
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.