Logo
Vytlačiť túto stránku

Urbariáty, firmy a dobrovoľníci vynovili mosty v Západných Tatrách: Do konca roka má byť na Liptove a Orave desať nových premostení

Spolupráca s dobrovoľníkmi, firmami a neštátnymi vlastníkmi pozemkov priniesla od začiatku leta do Západných Tatier dva vynovené mosty. Dovedna by mohli turisti koncom roka prechádzať ponad horské potoky na Liptove a Orave až po desiatich nových premosteniach. Dnes o tom informovala Jana Tomalová, redaktorka časopisu Tatry.

Doporučený Nový most v Trnoveckej doline Foto: Správa TANAP-u Nový most v Trnoveckej doline

„Vo viacerých médiách odzneli začiatkom letnej turistickej sezóny konštatovania, že stav turistickej infraštruktúry v Tatranskom národnom parku nie je všade ideálny. Situáciu komplikuje zákon o správe majetku štátu, ktorý nedovoľuje Správe TANAP-u investovať do cudzieho majetku. Na medializované vyjadrenia Pavla Majka, riaditeľa Správy Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici, a jej pracovníka Petra Spitzkopfa, postupne zareagovali viaceré súkromné spoločnosti i urbariáty s ponukou na spoluprácu,“ uvádza sa v tlačovej správe Správy TANAP-u.

Ochranári preto na neštátnom území vytypovali desať mostov s najhorším technickým stavom a dva z nich už s finančnou pomocou aj opravili – jeden v Trnoveckej doline na magistrále a druhý tiež na „červenej značke“, v Kamenistej doline, kde staré premostenie na hranici bezpečnosti spôsobovalo vrásky aj horským záchranárom. V týchto dňoch majú dobrovoľníci plné ruky práce s obnovou tretieho mosta, tentoraz v Jaloveckej doline na Liptove. Darcovia projekt vopred skonzultovali s ochranármi.

Do konca roka plánuje Správa TANAP-u vymeniť na neštátnom území ďalších sedem vytypovaných drevených mostíkov. Spolu by ich tak mohlo byť desať, všetky s pomocnou rukou dobrovoľníkov a darcov.

 

Prečítané: 989
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.