Logo
Vytlačiť túto stránku

Iniciatíva Európskej komisie pre lesy: Bola spustená verejná online konzultácia

Európska komisia (EK) včera oznámila, že spustila online verejnú konzultáciu k novému právnemu rámcu pre monitorovanie lesov a strategických plánov pre lesy. Informuje o tom spravodajca TASR. EK má pripraviť nový právny rámec EÚ v oblasti lesného hospodárstva do roku 2030. Jeho úlohou bude poskytovať otvorený prístup k podrobným, presným, pravidelným a včasným informáciám o stave a hospodárení v lesoch v krajinách EÚ. Informáciu publikoval portál Teraz.sk.


Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Boli sme svedkami mnohých lesných požiarov počas tohto leta. Okrem klimatických zmien lesy trpia aj stratou biodiverzity, zvýšeným využívaním pôdy, škodcami a zintenzívnením ťažby," uviedol eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius v správe pre médiá.

Nová iniciatíva v oblasti monitorovania lesov a strategických plánov umožní, aby politici, lesníci a správcovia pôdy mohli rýchlo a na základe konkrétnych údajov reagovať na nové výzvy a tlaky, ktorým čelia lesy. Očakáva sa, že to zvýši dôveru verejnosti, zníži nelegálnu ťažbu dreva, podporí prispôsobovanie lesov na zmeny klímy a povedie k trvalo udržateľnému hospodáreniu v lesoch.

Iniciatíva EK pre lesy bude využívať digitálne technológie, aby verejnosť, firmy aj úrady mali prístup k harmonizovaným údajom o lesoch v Európe. Zámerom je dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 a vytváranie zdravého životného prostredia.

Verejná konzultácia potrvá do 17. novembra. Je dostupná na stránke: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EUForestMonitoringStrategicPlansSurvey2022

Prečítané: 1039
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.