Logo
Vytlačiť túto stránku

Klimatológ: Akumulujme čo najviac vody v krajine. Saďme stromy, lány polí majú striedať lesné porasty, rozširujme riečne poldre

Na zmenu klímy by sa mali mestá adaptovať, mali by najmä sadiť stromy. Projekty developerov však majú opačné dôsledky a často dochádza k nezmyselnému výrubu stromov napríklad pre parkovanie. Pre TASR to uviedol klimatológ Pavel Matejovič.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Tieň, ktorý vytvárajú stromy, má výrazný ochladzujúci účinok. Musia to byť však stromy, ktoré majú mohutnejšie koruny, nie rôzne zakrpatené stromčeky v betónových kvetináčoch, tie majú maximálne okrasnú funkciu," povedal. P. Matejovič.

Podľa klimatológa je v rámci adaptačných opatrení dôležité akumulovať v krajine čo najviac vody. Robiť by sa mali opatrenia v infraštruktúre krajiny. Okrem budovania umelých a prírodných vodných rezervoárov by to mali byť aj zmeny v poľnohospodársky využívanej krajine. Rozsiahle lány polí by mali podľa neho byť striedané remízkami a lesným porastom. Rovnako by sa mali kultivovať a rozširovať prírodné vodné rezervoáre, ako sú mokrade, močiare a riečne poldre.

"K vyslovene negatívnym opatreniam patrí upravovanie vodných tokov, aby z nich voda čo najrýchlejšie odtiekla. Vodné toky by mali byť upravované tak, aby čo najviac vody zostalo v krajine, teda žiadne betónové a kamenné brehy a korytá. Brehy riek by mala spevňovať vegetácia, nie betón," uviedol pre TASR R. Matejovič.

 

Prečítané: 917
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.