Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Napriek uhorkovej sezóne napätie v diskusii o ochrane lesov a využití dreva ďalej stúpa. Fakty získavajú prevahu nad gestami, argumenty nad výpadmi

Na uhorkovú sezónu to počas tohtoročných dvoch dovolenkových a prázdninových mesiacov vôbec nevyzerá. Dôkazom je aj tento týždeň. Dlhotrvajúce sucho, poškodenie lesných porastov deficitom vlahy, rozsiahle lesné požiare a nedostatok drevnej suroviny poriadne nakopli verejnú debatu medzi dvoma rozdielnymi prístupmi k ochrane lesov a využitiu jedinej obnoviteľnej suroviny.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Spustil ju minister životného prostredia Ján Budaj emocionálne preexponovaným statusom na sociálnej sieti, jednoznačne namiereným proti lesníkom. Na jeho nenávistné útoky na podstatu lesníckej práce okamžite zareagovala Slovenská lesnícka komora. A to takým spôsobom, že jej stanovisko zverejnili nielen tlačové agentúry, ale následne aj viaceré mainstreamové médiá a internetové portály. Lesnícka stavovská organizácia tak dosiahla mediálne pokrytie a informačný dosah jej posolstiev, ako už dávno nie.

Marketingový tím ministra Budaja sa samozrejme následne snažil obhájiť a vysvetliť jeho tvrdenia o tom, že lesníci sú zodpovední za vysychanie riek a studní. Predseda Slovenskej lesníckej komory Igor Viszlai však ihneď odmietol túto pokryteckú mediálnu hru na dobrých a zlých lesníkov a dobromyseľného šéfa rezortu životného prostredia.

Aktívni vo vysvetľovaní príčin a dopadov sucha na lesné porasty boli tento týždeň aj Národné lesnícke centrum, Lesnícka ochranárska služba a LESY SR. Národné lesnícke centrum ako renomovaná odborná organizácia otvorila aj otázku využívania drevnej suroviny. Poukázala v súvislosti so zvýšeným rizikom lesných požiarov a nedostatkom palivového dreva a lesnej štiepky na alarmujúci fakt, že v dôsledku rozhodnutí orgánov štátnej ochrany prírody v uplynulých desiatich rokoch ostalo nielen v 5. stupni ochrany prírody, ale aj v hospodárskych lesoch národných parkov hniť 2,2 milióna kubíkov dreva!  

Podľa ministerstva životného prostredia si touto informáciou lesníci dovolili priveľa, pretože opäť nasledovalo ich obvinenie, tentokrát zo šírenia strachu medzi ľuďmi kvôli energetickej kríze a návratu nekalých praktík v obchodovaní s drevom. Národné lesnícke centrum však zareagovalo spôsobom, ktorý svedčí o tom, že v tejto diskusii lesníkom nejde o emócie a dehonestáciu druhej strany, ale o objektívne informácie, overené poznatky a nadobudnuté skúsenosti, ktoré by mala naša spoločnosť využiť nielen pri riešení energetickej chudoby, ale aj klimatickej zmeny.

Ekonomické a spoločenské problémy tak zvyšujú napätie medzi dvoma rozdielnymi prístupmi k ochrane a obhospodarovaniu lesov, ako aj k napĺňaniu ich produkčnej a mimoprodukčných funkcií. Politickí marketéri by už konečne mohli pochopiť, že v zostrujúcej sa diskusii logicky a prirodzene získavajú prevahu objektívne fakty, verifikované údaje a racionálne argumenty s ich vnímaním vo všetkých súvislostiach nad emocionálne podávanými vyhláseniami, populistickými gestami a nechutnými výpadmi proti všetkým tým, ktorí majú iný názor.  

Jozef Marko

Naposledy zmenené: nedeľa, 07 august 2022 06:21
Prečítané: 1247
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.