Logo
Vytlačiť túto stránku

Spor dvoch ministerstiev o drevo: Obvinenie zo zahmlievania, odvádzania pozornosti, podceňovania drahoty a nedostatku drevnej suroviny

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa včera ohradilo podľa neho voči zavádzajúcej reakcii agrorezortu a štátneho podniku LESY SR k návrhu MŽP na reguláciu exportu dreva v čase energetickej krízy. Vyjadrenie envirorezortu zverejnila agentúra TASR.

Doporučený Dreva je v slovenských lesoch dostatok, ibaže v ochranárskom bezzásahu ostáva znehodnotené a nevyužité Foto: Jozef Marko Dreva je v slovenských lesoch dostatok, ibaže v ochranárskom bezzásahu ostáva znehodnotené a nevyužité

„Pred niekoľkými dňami adresoval minister životného prostredia Ján Budaj dobromyseľnú výzvu ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuelovi Vlčanovi, aby uskutočnil opatrenia na zabezpečenie zásobovania obyvateľstva drevom. MŽP má totiž z národných parkov signály o nebývalej drahote a nedostatku dreva na kúrenie v rodinných domoch. Sklamalo nás, že reakcia ministra Vlčana, ani reakcia štátnych Lesov SR, nesmerovali k problému, ale ho iba zahmlievali.

Z nepochopiteľných príčin podsúvajú verejnosti nepravdivé tvrdenie, že minister Budaj sa obrátil na ministra Vlčana s výzvou na reguláciu vývozu palivového dreva - a to sa vraj nevyváža! V skutočnosti minister Budaj odporúčal reguláciu vývozu dreva ako takého. Pokiaľ totiž zodpovední štátni úradníci neurobia nič, enormný rast cien, aj nedostatok dreva, budú pokračovať. To, že sa reakcia oboch inštitúcií vyhla meritu problému, môže byť signálom, že LESY SR, aj agrorezort podcenili a naďalej podceňujú problém drahoty a nedostatku dreva.

Na fakt, že situácia s drevom je vážna a zhoršuje sa, ministra Vlčana neupozornil iba rezort MŽP, ale napr. aj Slovenský zväz výrobcov tepla, ktorý vidí dôvod drahoty a nedostatku práve v exporte dreva do zahraničia, čiže podobne, ako minister Budaj. MŽP opakuje, že Slovensko potrebuje drevo, a to za dostupné ceny, pretože je pred nami zima 2022/23, v ktorej musíme rátať aj s prerušením dodávok ruského plynu.

Zahmlievanie a odvádzanie pozornosti od tejto vážnej témy problém nevyrieši a preto nie je vhodné. Minister Budaj vidí riešenie v prioritizácii dreva na energetické účely pre domácnosti, pred vývozom dreva. Ale iste sú aj iné riešenia a možno ich minister Vlčan predloží. Najhoršie by ale pokračovanie v nekonaní,“ uvádza sa v stanovisku envirorezortu.

Link na celé vyjadrenie Ministerstva životného prostredia SR:

Tlačová agentúra Slovenskej republiky - TASR.sk

Naposledy zmenené: piatok, 05 august 2022 12:49
Prečítané: 890
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.