Logo
Vytlačiť túto stránku

Po plyne a dreve je problémom aj štiepka: Teplárne, ktoré ju používajú, vykurujú byty státisícov ľudí

Budeme mať v zime čím kúriť? Po zemnom plyne začína byť obrovským problémom nielen palivové drevo, ale aj štiepka. Teplárne, ktoré ju používajú, pritom vykurujú byty státisícov Slovákov. Teplári žiadajú vládu, aby zasiahla. Ministri životného prostredia a pôdohospodárstva si medzičasom vymieňajú odkazy cez médiá. Reportáž o tejto téme priniesla TV Markíza, uverejnil ju portál TVNOVINY.sk.

 

Doporučený Drevná štiepka Foto: Jozef Marko Drevná štiepka

V trebišovskej teplárni používajú na kúrenie drevnú biomasu a slamu. Väčšinu si zabezpečia z vlastnej produkcie. Trebišovčania by tak tento rok nemali mrznúť, no otázka je, za akú cenu. Hore idú ceny vstupných surovín aj hotovej drevnej štiepky. Jednou z možností by bolo prepnutie na plyn. No ten zdražel ešte viac ako biomasa. Z ekonomického hľadiska by to preto nemalo zmysel.

Portál TVNOVINY.sk ďalej uviedol, že Zväz teplárov vyzýva vládu, aby konala. Tvrdia, že našu biomasu vykupujú okolité štáty, najmä Poľsko a Maďarsko. Štát zatiaľ prestupuje z nohy na nohu. Ján Budaj opakovane a verejne vyzýva ministra pôdohospodárstva, aby konal. Do médií poslal aj zoznam riešení. Svojho kolegu už zdá sa poriadne nahneval. Tlačový odbor z rezortu pôdohospodárstva nám dnes poslal ostrú odpoveď.

„Túto tému sme nezačali a nebudeme ju ďalej živiť prostredníctvom médií. Téma bude predmetom rokovaní oboch ministrov,“ reagoval rezort pôdohospodárstva.

Zdroj: https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/236178-po-plyne-a-dreve-zacina-byt-problem-aj-stiepka-statisice-domacnosti-sa-boja-ci-budu-mat-cim-kurit

Naposledy zmenené: piatok, 05 august 2022 06:12
Prečítané: 1499
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.