Logo
Vytlačiť túto stránku

Národné lesnícke centrum: Orgány štátnej ochrany prírody rozhodli, že v slovenských lesoch ležia a schnú vyše dva milióny kubíkov dreva

Viac než 2 mil. m3 dreva. To je množstvo, ktoré leží v slovenských lesoch, ako dôsledok nespracovania kalamity za posledných 10 rokov. Dva milióny metrov kubických, ktoré by v čase energetickej krízy a nedostatku palivového dreva mohli pomôcť. Dva milióny metrov kubických, ktoré ležia a schnú v lese, pričom vytvárajú nebezpečný základ pre vznik lesných požiarov. Národné lesnícke centrum na to upozorňuje v dnešnej tlačovej správe.

Doporučený Ochranári rozhodli aj o nespracovaní vetrovej kalamity na Čiernom Váhu Foto: Jozef Marko Ochranári rozhodli aj o nespracovaní vetrovej kalamity na Čiernom Váhu

„Áno, je faktom, že tzv. mŕtve drevo ponechané v poraste vytvára vhodné podmienky pre rozvoj biodiverzity. Je však rozdiel ponechať pár stromov v poraste pre rozvoj biodiverzity, a ponechať rozsiahle plochy zasiahnuté vetrom, či podkôrnym hmyzom. Tu je tiež potrebné poznamenať, že Slovensko je na prvom mieste v Európe v množstve ponechaného mŕtveho dreva na hektár lesa. A to pri vykonávaní bežného hospodárenia v lese.

Z rozhodnutia orgánov štátnej ochrany prírody (ŠOP SR) je v lesoch ponechaných a nespracovaných 2,2 milióna metrov kubických dreva. Tak nám v lesoch ostáva nevyužitá, trvalo obnoviteľná, ekologická surovina, ktorá by mohla byť efektívne využitá v prospech spoločnosti.

V poslednom období všeobecne klesá ťažba surového dreva, a to aj v dôsledku obmedzení ochrany prírody a zvyšovania bezzásahových území v rámci transformácie národných parkov. Pri súčasnom dopyte po palivovom dreve a na druhej strane zvyšujúcim sa obmedzeniam zo strany Ministerstva životného prostredia SR a ŠOP SR je reálne, že bude nedostatok palivového dreva.

Nadmerné množstvo suchého dreva ponechaného v poraste ako nespracované kalamity, vytvára podmienky, ktoré sú pri súčasnom teplom a suchom období veľmi nebezpečné. Zároveň pováľané a nespracované stromy znemožňujú hasičom efektívny boj s ohňom. Žiaľ, názorný príklad tohto problému môžeme vidieť v stále pretrvávajúcom lesnom požiari v Českom Švajčiarsku,“ píše vo vyhlásení Národného lesníckeho centra jeho hovorca Ing. Igor Viszlai, PhD.

Podľa NLC je preto na mieste otázka – nebolo by vhodnejšie kalamitné drevo spracovať, nech radšej zhorí v slovenských domácnostiach, ako má zhorieť – spolu s ďalšími živými zložkami lesa a krajiny, pri lesnom požiari?

 

 

Prečítané: 1836
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.