Logo
Vytlačiť túto stránku

Zväz spracovateľov dreva SR: Stojíme pred hroziacou krízou

S poľutovaním sme zaregistrovali, že problém drevospracujúceho priemyslu na Slovensku sa v očiach laickej verejnosti redukuje na nedostatok palivového dreva. Áno, aj palivové drevo je komodita, ktorá podlieha vplyvu trhového mechanizmu, no je to marginálna časť výkonov drevospracujúcich firiem na Slovensku, hoci – z pohľadu bežného spotrebiteľa – nezanedbateľné. Treba si, však, uvedomiť, že nielen na Slovensku čelíme každoročnému znižovaniu ťažby, ktoré je do značnej miery ovplyvnené ochranárskymi opatreniami a zvyšovaním tzv. bezzásahových území v lesoch. Zväz spracovateľov dreva SR to uvádza v dnešnej tlačovej správe.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky (ZSD SR) zastáva pozíciu, podľa ktorej by mala Vláda SR jasne deklarovať princíp, ktorý dovoľuje spaľovať iba to drevo, ktoré sa nedá mechanicky a ani chemicky spracovať. ZSD SR združuje iba spoločnosti, ktoré sa výrobou palivového dreva nezaoberajú, ale spracúvajú guľatinu na výrobky s vyššou pridanou hodnotou, napr. stavebné rezivo, lepené hranoly  drevotriesku, OSB dosky a pod.

Výkon slovenského drevospracujúceho priemyslu prináša ročne 2% k HDP Slovenskej republiky, no napriek tomu je jeho potenciál stále nie dostatočne využitý. Problémy, ktorým musí počas vojnového konfliktu na Ukrajine čeliť, súvisia so všetkými sankčnými opatreniami a do značnej miery ovplyvňujú aj jeho výkonnosť. Stúpa energetická náročnosť výroby, prejavuje sa cenová nestabilita na trhoch, nastáva rozvrat dodávateľských vzťahov a pociťujeme aj nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Ceny suroviny – teda ihličnatej guľatiny sú na najvyššej úrovni za posledné tri roky (v priemere 130.-€ / m3) oproti cenám produktov – teda reziva, ktoré sa počas júla prepadli o sto a viac € (v priemere na 250.- až 280.- € / m3) na domácom i zahraničných trhoch. Sme svedkami prudko nastupujúcej recesie stavebníctva, ktoré prestalo odoberať stavebné rezivo, čo ovplyvňuje aj odber guľatiny našich spracovateľov od dodávateľov – lesníkov – v štátnom i súkromnom sektore,“ hovorí prezident Zväzu spracovateľov dreva SR PhDr. Peter Zemaník.

Preto by podľa Zväzu spracovateľov dreva SR všetkým zainteresovaným subjektom lesnícko-drevárskeho sektora na Slovensku do značnej miery pomohlo, keby sa ceny vstupnej suroviny – teda guľatiny – upravili smerom nadol. Spracovatelia dreva apelujú predovšetkým na štátny podnik LESY SR,  ktorý je smerodajne určujúcim subjektom na slovenskom trhu.

Prečítané: 1303
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.