Logo
Vytlačiť túto stránku

Rozhorčení vlastníci lesov: Ďalší z pokusov envirorezortu obmedziť vlastnícke práva na súkromných pozemkoch!

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska aktuálne informuje na sociálnej sieti o tom, že pod zámienkou odstraňovania inváznych rastlín a stromov chce envirorezort s jeho organizáciou ochrany prírody legitimizovať vstup na súkromný pozemok aj bez vedomia jeho vlastníka. V legislatívnom procese je návrh novely zákona č. 150/2019 Z. z. o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov, ktorý ÚNIA pripomienkovala.

Doporučený Výsledok zásahu ochranárov na súkromných pozemkoch pod Strážovom Foto: Jozef Marko Výsledok zásahu ochranárov na súkromných pozemkoch pod Strážovom

„Považujeme za rozpor s čl. 20 Ústavy SR a čl. 17 Charty základných slobôd EÚ, aby bez vedomia a súhlasu súkromného vlastníka pozemku mohla organizácia ochrany prírody vstupovať na pozemok súkromného vlastníka a vykonávať úkony (pílenie, mulčovanie, kosenie) často strojne mechanizované, počas ktorých by mohlo dochádzať k poškodzovaniu ostatných častí súkromného majetku - pozemku.

A dokonca legitimizuje aj prítomnosť pilčíkov, strojníkov a koscov mimovládnych organizácii, ktorých poverí organizácia ochrany prírody na odstránenie inváznych druhov na súkromných pozemkoch! Jedna vec by bola, ak by si súkromný vlastník na pozemku nasadil sám inváznu rastlinu, ale ak to príroda zariadila, tak štát má psiu povinnosť vlastníkovi pomôcť.

Preto navrhujeme, aby bola vyžadovaná dohoda. A ak vlastník alebo ním určený užívateľ sú schopní odstrániť nepôvoddné invázne druhy, tak to urobia, ale ochrana prírody im náklady preplatí v zmysle uznávanej zásady v EÚ: vlastníkovi pozemku patrí náhrada ušlého príjmu a zvýšené náklady z titulu ochranných režimov na pôde. Takže, naučme sa už konečne, keď sme už toľko v Európskej únii, že za každý režim sa v slušnej spoločnosti platí,“ uvádza ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

 

Prečítané: 1168
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.