Logo
Vytlačiť túto stránku

Slovenská lesnícka komora: Minister Ján Budaj nenávidí lesníkov do takej miery, že ich dokonca viní z vysychania riek a studní. Mal by zvážiť zotrvanie vo funkcii

Slovenská lesnícka komora vníma aktuálny status ministra životného prostredia Jána Budaja na sociálnej sieti, v ktorom obviňuje lesníkov z vysychania studní a riek, za ďalší dôkaz toho, že šéf envirorezortu doslova nenávidí lesníkov a zo svojej pozície významne prispieva k nerešpektovaniu lesníckej odbornosti, k nepochopeniu lesníckej práce a k neznášanlivosti voči vlastníkom a obhospodarovateľom lesov. Slovenská lesnícka komora odmieta ďalšie nezmyselné obvinenia lesníkov, ktorí preukazátaľne hospodária v lesoch trvalo održateľným spôsobom a domnieva sa, že toľko nenávisti, zloby a osočovania nie je hodné ministra vlády v žiadnej demokratickej a vyspelej krajine. Slovenská lesnícka komora to uvádza v dnešnej tlačovej správe.

Doporučený Lesníkmi aktívne obhospodarované smrečiny v Národnom parku Muránska planina, ktoré ochranári zaradili do bezzásahu Ilustfračné foto Jozef Marko Lesníkmi aktívne obhospodarované smrečiny v Národnom parku Muránska planina, ktoré ochranári zaradili do bezzásahu

Minister Ján Budaj v úvode svojho statusu uvádza, že „bezohľadní rúbači lesov, nenažratí obchodníci s drevom, biomasakristi … teraz, kedy na Slovensku vysychajú rieky a mizne voda zo studní je čas vysvetliť verejnosti, že aké sú dôsledky nadmerných, takmer dvojnásobných ročných ťažieb dreva. Ale aj to bolo vraj málo pílenia a rúbania? Tak sa postavte pred verejnosť a vysvetlite, prečo máme suché studne, prázdne korytá riek, zničujúcu páľavu na vyrúbaných stráňach…?“

Slovenská lesnícka komora odkazuje pánovi ministrovi, že ľudia, ktorí v týchto dňoch navštevujú slovenské lesy vidia, že v dôsledku dlhotrvajúceho sucha a výrazného deficitu atmosférických zrážok vysychajú riečky a potoky aj na miestach, kde sú lesné porasty nedotknuté a lesníci do nich roky nijakým spôsobom nezasahujú.

„Výsledkom práce lesníkov je v prvom rade zelený a zdravý les, ktorý plní všetky funkcie - medzi iným aj vodohospodársku. Ani jeden lesník nie je bezohľadný rúbač lesov, nenažratý obchodník s drevom, biomasakrista, ale každý lesník je odborník, ktorý na rozdiel od ministra Budaja lesu rozumie, pozná zákonitosti vzťahov lesného prostredia a robí všetko pre to, aby zdravé lesy boli odovzdané aj našim deťom a vnukom.

Práve zdravý a zelený les dokáže regulovať odtok vody z krajiny, nie suchá smrečina, ktorú má na svedomí zle pochopená ochrana prírody na Slovensku. Minister Ján Budaj by mal začať plniť sľuby, ktoré pri podlom prijímaní novely zákona o ochrane prírody a krajiny koncom roka 2021 verejne vyhlásil. Ostalo z nich len bohapusté klamstvo. Dodnes napríklad ani jeden z dodávateľov prác, ktorí pracovali pre trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov v Národnom parku Muránska planina, po prevzatí štátnych pozemkov do správy ochrany prírody, pre nich nepracuje. Nebyť práce v hospodárskych lesoch, už štyri mesiace by boli títo dodávatelia prác bez sľubovaného príjmu pre svoje rodiny. A to všetko v kraji, kde je najvyššia miera nezamestnanosti.

Ak minister Ján Budaj nie je schopný zbaviť sa vo vyjadrovaní nenávisti, zloby a osočovania, mal by zvážiť svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii a prestať polarizovať tých, ktorí chcú chrániť naše lesy,“ hovorí predseda Slovenskej lesníckej komory Ing. Igor Viszlai. 

Link na status Jána Budaja s obvinením lesníkov:

(4) Ján Budaj | Facebook

 

Prečítané: 6409
(13 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.