Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Budeme hasiť požiare, alebo sa na ne pozerať? Budeme iba sledovať kalamity, ktoré ničia lesy, alebo zvolíme aktívny prístup?

Klimatická zmena, dlhodobo ohlasovaná a predpovedaná, je tu. Nik ju nevolal. Už neklope na dvere, ale vtrhla do našej krajiny bez pozvania. Prejavuje sa dlhým obdobím s deficitom zrážok a vysokými teplotami s nedostatkom vlahy. Jej následkom vysychajú pramene pitnej vody, prestávajú tiecť potoky i riečky, hynie v nich život naviazaný na vodu, vysychá úroda na poliach, usychajú a rozpadajú sa lesné ekosystémy, horia lesy. Množstvo jej dopadov si ešte ani neuvedomujeme.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Dušan Mikuš Ilustračné foto: Ing. Dušan Mikuš

Ak je toto jej začiatok, tak si dosť dobre neviem predstaviť jej vrchol a koniec. A myslím, že málokto to dokáže. Lesy vo svojom dlhodobom vývoji a testovaní matky prírody majú spôsob ako prežiť. Teraz to urobili ukončením vegetácie. Zhodili listy - ,,listopad" - v druhej tretine júla. Iste to bude mať následky. Strata prírastku, pokles odolnostného potenciálu, strata schopnosti prirodzenej obnovy. Lesy toho zvládli a zvládnu veľa a my ľudia ich potrebujeme pre život.

O tom nik rozumný nepochybuje. Je len na nás, aký prístup a postoj k lesom zvolíme. Máme nástroje, postupy, spôsoby hospodárenia a vedomosti o tom, ako lesom pomôcť zvládnuť extrémne situácie, ktoré pred nimi a nami stoja. Je na celej spoločnosti, či zvolíme postoj aktívny a pomoc lesom hodný homo sapiens. Alebo iba homo. Je na nás čo urobíme.

My si tvoríme zákony a my si ich môžeme aj zmeniť. Je na nás, či budeme hasiť požiare alebo sa na ne pozerať. Je na nás, či budeme sledovať negatívne a kalamitné dianie, ktoré ničí lesy, alebo zvolíme aktívny prístup. Verím, že sme homo sapiens dosť rozumný, lebo nestačí mať rozum. Ten máme, ale musíme ho aj rozumne používať. A ako ľudia a spoločnosť aj konať.

Ing. Dušan Mikuš

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok a redakčná úprava: Lesmedium.sk

Naposledy zmenené: sobota, 30 júl 2022 14:35
Prečítané: 992
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.