Logo
Vytlačiť túto stránku

Výskum Slovenská klíma 2022: 74 percent Slovákov sa považuje za ochrancov prírody, 57 percent za vlastencov a 55 percent za demokratov

Tím Katedry environmentálních studií Masarykovej univerzity a Institutu 2050 prinášajú dáta z reprezentatívneho výskumu o ochrane klímy, z ktorých vyplýva, že Slováci očakávajú od politických predstaviteľov intenzívnejšie riešenia v oblasti ochrany klímy. Na výskumu Slovenská klíma 2022 sa zúčastnilo 1 934 respondentov. Informoval o tom Tomáš Chabada z Fakulty sociálních studií Masarykovej univerzity v Brne prostredníctvom tlačovej správy. Informáciu zverejnil portál NášVidiek.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Viac ako 75 percent obyvateľov súhlasí s tým, aby sa ekonomicky podporovali obnoviteľné zdroje energie, vytvárali prírodné prvky zadržiavajúce vodu v krajine, ekonomicky podporovalo zatepľovanie budov a stavba budov nenáročných na energie a ekonomicky podporovali ekologické postupy v poľnohospodárstve.

„Napriek tomu, že zmena klímy v médiách zaujíma 55 percent oslovených, čo je mimochodom dvakrát viac ako súkromie celebrít, informovanosť slovenskej verejnosti v otázkach otázkam zmeny klímy a jej ochrany zostáva nízka. Napríklad len 23 percent vie, že výroba energie z obnoviteľných zdrojov v posledných rokoch výrazne zlacnila, len 18 percent, že Slovenská republika produkuje v prepočte na jedného obyvateľa viac emisií skleníkových plynov ako Francúzsko, Taliansko, Španielsko alebo Veľká Británia. A iba 10 percent oslovených vie, že diera v ozónovej vrstve neprispieva ku zmene klímy. Výskum tak prináša silný signál pre všetkých, ktorí môžu informovanosť verejnosti ovplyvniť,“ povedala Renata Svobodobá.

„Vieme napríklad, ako Slováci a Slovenky vnímajú samých seba. Možno by málokto odhadoval, že sa 74 percent verejnosti považuje za ochrancov prírody – pritom za vlastenca sa považuje 57 percent oslovených, za demokrata 55 percent, a napríklad za konzervatívca len 33 percent opýtaných. Ochrana prírody je pre slovenskú verejnosť možno dôležitejšia, než si podľa každodenného politického diania na Slovensku myslíme – celých 74 percent občanov uvádza, že myšlienky ochrany prírody a životného prostredia sú im blízke,“ doplnil Tomáš Chabada.

Link na celý článok:

Slovákom nie sú ľahostajné klimatické zmeny, až 75 percent ľudí podporuje okamžité riešenia - NasVidiek.sk (webnoviny.sk)

 

Naposledy zmenené: pondelok, 04 júl 2022 10:29
Prečítané: 1181
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.