Logo
Vytlačiť túto stránku

Slovenská poľovnícka komora o medveďoch: Vyjadrenie ku klamstvám o vnadiskách, synantropii, trofejovom nekontrolovanom love a o zásahovom tíme ako riešení na slovenský spôsob

Ľudia obhospodarujúci pôdu, lesy a zver na slovenskom vidieku, ale aj čoraz viac domácich i zahraničných turistov a rekreantov má už plné zuby zavádzania z úst predstaviteľov mimovládnych ochranárskych organizácií i ministra životného prostredia SR. Ten sa po obvineniach poľovníkov, neskôr turistov, fotografov, či ľudí žijúcich na lazoch, ktorí prejavili obrovskú vlnu nevôle a nesúhlasu s bagatelizovaním medvedieho problému na Slovensku verejnými protestami, opäť pustil do poľovníkov obviňovaním zo synantropizácie medveďov vnadiskami, uvádza Slovenská poľovnícka komora v dnešnom stanovisku, zverejnenom na jej internetovej stránke.

Doporučený Poľovnícka chata pod Poľanou so znakmi "návštevy" medveďa Ilustfračné foto Jozef Marko Poľovnícka chata pod Poľanou so znakmi "návštevy" medveďa

Klamstvá o vnadiskách

Vnadiská, ktoré sú legálne a zákonne zriadené, vychádzajúc z nariadenia vlády a národného eradikačného plánu pre diviačiu zver proti africkému moru ošípaných (AMO), pomáhajú poľovníkom efektívne loviť diviačiu zver. Poľovníci majú túto činnosť prísne regulovanú, evidovanú a kontrolovanú. SPK vysvetľuje dôvody, formy a postupy regulácie početnosti diviačej zveri reportážami, videami aj podcastami. Každý, kto má čo i len elementárne vedomosti o biológii diviačej zveri vie, že jej individuálny lov bez vnadenia je v podmienkach lesných biotopov málo efektívny, časovo náročný a znižovanie početnosti populácie pomalé.

Na návrh SPK bol, pred dvomi rokmi zakomponovaný do Národného eradikačného plánu pre AMO, zákaz prikrmovania raticovej zveri obilím i zákaz vnadenia bývalými potravinami a exotickým ovocím. SPK zriadila samostatnú e-mailovú adresu podnety@polovnictvo.sk, na ktorú je možné podobné nevhodné prikrmovanie nahlásiť. Za rok bolo na túto e-mailovú adresu zaslaných iba 5 podnetov. Všetky sme odstúpili na riešenie štátnej správe lesného hospodárstva a poľovníctva.

V súčasnosti problémy s nelegálnymi vnadiskami už takmer nie sú. O tom svedčí aj fakt používania viac rokov starých záberov nevhodného vnadenia, ktoré dookola zneužívajú ochranári s cieľom diskreditácie poľovníkov. Nedávno boli takéto zábery medializované z vnadenia mrkvou na Poľane, úmyselne však bolo zamlčané, že zábery pochádzali z roku 2020. Ide o jasný dôkaz účelovo konštruovaných správ a  „hľadania vinníka“ tam, kde v skutočnosti nie je.

Klamstvá o synantropizácii      

„1000-krát opakovaná lož sa stáva pravdou“, tohto porekadla sa evidentne držia všetci tí, ktorí obviňujú poľovníkov z nelegálneho prikrmovania medveďov. Odborníci i zoológovia nám potvrdzujú, že návštevou vnadísk sa medveď nemôže synantropizovať, pretože v krajine má mnoho inej lukratívnej a v hojnejšom množstve dostupnejšej potravy ako pár kilogramov krmiva, určeného na vnadenie diviakov. Medveď využíva spôsob čo najľahšieho nasýtenia. Niekoľko desiatok hektárové lány kukuríc a iných poľnohospodárskych plodín sú pre medveďa preukázateľne lepším a spoľahlivejším zdrojom potravy ako vnadisko.

Je najvyšší čas si uvedomiť, že farizejské správanie a populistické konanie, zamerané na bezhlavú glorifikáciu významu ochrany medveďa znamená v konečnom dôsledku všeobecné ohrozenie obyvateľstva. Tvrdenia, že človek sa má správať v prírode ohľaduplne a ostražito, lebo nie on, ale medveď je tam vo svojom prirodzenom prostredí, je vo vzťahu k slovenskej realite absolútne scestné. A čo medvede v obciach, mestách, cintorínoch, sadoch a záhradách? Tam sú tiež vo svojom prirodzenom prostredí a človek má byť ostražitý už aj na schodoch svojho obydlia?

Klamstvá o „trofejovom nekontrolovanom love“

Štát má evidované všetky údaje o ulovených medveďoch, za niekoľko desiatok rokov. Každý ulovený jedinec bol odkontrolovaný zamestnancom ŠOP SR, ktorý zmeral jeho biometrické údaje. Je opäť klamstvom, že medvede sa lovili nekontrolovane, a to len dominantné samce a nelovili sa samice. Napr. na Poľane 50% úlovkov tvorili samice a najväčší ulovený medveď mal 170 kg. Lov prebiehal vždy v nižších hmotnostných i vekových kategóriách tak, aby sa znížil početný stav populácie. V prípade nedodržania hmotnostnej kategórie bol užívateľ revíru sankcionovaný.

Poľovníci sú osočovaní, že chcú loviť medveďa kvôli zisku. Priemerne sa na Slovensku lovilo 40 medveďov a priemerná cena 3000 eur, priniesla zisk 120 000 eur na území celého Slovenska. V minulosti lovili medvede len Štátne lesy. A aj potom keď sa medveď lovil na výnimky, ktoré žiadali prevažne obce za účelom ochrany života a majetku, tiež ho realizovali prevažne Štátne lesy a zisk z lovu išiel do rozpočtu štátneho podniku.

V civilizovanom svete je nemožné, aby členovia mimovládok, dokonca i vlády spôsobovali masovú hystériu prekrúcaním faktov o skutočných príčinách problému tým, že šíria klamstvá o honbe poľovníkov – papalášov za trofejami, či lovom za peniaze s miliónovými ziskami. Budúcnosť veľmi pravdepodobne preukáže, že Slovensko sa bez poľovníkov s medvedím problémom vysporiadať nedokáže.

Link na celé vyjadrenie Slovenskej poľovníckej komory:

https://www.polovnickakomora.sk/sk/spk-aktualne/spravy-a-informacie/medialne-vystupy-spk/tlacove-spravy/2756-vyjadrenie-spk-k-zavadzaniu-v-problematike-medveda-hnedeho.html

 

Naposledy zmenené: piatok, 24 jún 2022 15:37
Prečítané: 960
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.