Logo
Vytlačiť túto stránku

Šéf agrorezortu očakáva, že envirorezort stanoví optimálny počet medveďov: A potom pristúpime k ich aktívnemu manažmentu

Európska ako aj národná legislatíva pozná viacero možností manažovania počtu divých šeliem, aj medveďa hnedého. Včera to uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan v rámci informačného workshopu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Informáciu uverejnila agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Minister Samuel Vlčan Zdroj: FB stránka MPaRV SR Minister Samuel Vlčan

"My veríme, že Ministerstvo životného prostredia SR v dohľadnej dobe stanoví počet medveďov na Slovensku a aj povie, koľko je ´zdravý počet´ medveďov, aká má byť ich hustota a v ktorých lesných porastoch, v ktorých biotopoch žijú. Verím, že na základe týchto dát pristúpime k aktívnemu manažmentu.

Prvou možnosťou je špeciálny zásahový tím, potom je možnosť odstrelu medveďa vo väčšom rozsahu Štátnou ochranou prírody SR. Tretia možnosť je regulovaný odstrel v spolupráci s poľovnými združeniami, na základe žiadosti podanej na ministerstvop životného prostredia," povedal Samuel Vlčan.

"Ak sa počet stretov medveďa napríklad s dopravnými prostriedkami znásobuje, ak sa počet stretov s obyvateľmi opakuje, malo by sa pristúpiť k aktívnemu manažmentu počtu medveďov hnedých," zdôraznil podľa TASR šéf agrorezortu.

Samuel Vlčan si nemyslí, že je reálne, aby sa regulovali osevné postupy slovenských poľnohospodárov s ohľadom na to, že sa vyrobí menej potravín pre medveďa. "Veľmi si želám, aby posilnený zásahový tím bol efektívny, možno sa im podarí zvýšiť počet nimi odlovených medveďov na úroveň počtu medveďov usmrtených pri dopravných nehodách. Nemyslím si však, že to bude mať zásadný vplyv na počty medveďa hnedého," dodal na portáli Teraz.sk Samuel Vlčan.

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 21 jún 2022 14:13
Prečítané: 1400
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.