Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Výsledok ochranárskeho manažmentu medveďa? To najhoršie nás ešte len čaká

Jeden úplne jednoduchý názor z 50 ročnej praxe môjho kolegu Jána Švančaru: jednoduchú pravdu na Slovensku akceptuje stále menší počet obyvateľov. Pokiaľ medvede obhospodarovali, teda najskôr chránili, keď ich po vojne bolo necelých 30 kusov a potom redukovali prírastok poľovníci po roku 1960, situácia bola stabilná a spolužitie človeka a medveďa bezproblémové.

Doporučený Zdroj: FB skupina Medvede na Slovensku Autor: Milan Križko Zdroj: FB skupina Medvede na Slovensku

Akonáhle prevzal rezort životného prostredia manažovanie tejto šelmy, nastali problémy. Zamerať proces povoľovania redukcie prírastku na nesplniteľné podmienky pre lov bol hlavnou príčinou neúmerného rastu populácie medveďa. Darmo tu bude nekompetentný a v problematike medveďa totálne neznalý minister klamať o najväčších alfa samcoch (kde zobral a kto mu našepkal tento termín???), keď ministerstvo životného prostredia už 20 rokov limitovalo maximálnu váhu do 100 kg, zmenilo spôsob a termín vnadenia a to do takej miery, že uloviť medveďa sa stalo nemožným.

A taký je aj výsledok. To, že dnes už poľovnícke združenia nežiadajú povolenie lovu od rezortu životného prostredia, je výsledkom snahy tohto rezortu znemožniť lov. Potom sa nečudujme neúmernému rastu populácie ani sťahovaniu medveďa do, pre neho samotného, nevhodných lokalít, ani stále rastúcim konfliktným situáciám.

Nastavenie takto uplatňovaných pravidiel je zárukou rastúcich problémov. Najhoršie nás ešte len čaká, pretože následné generácie medveďa, vyrastené bez rešpektu pred človekom, sa začnú naplno prejavovať a nezabránia tomu ani kontajnery, ani zmena osevných plánov, ani zásahový tím a už vôbec nie zbytočný monitoring a ešte zbytočnejšie plytvanie s prostriedkami spoločnosti.

Marián Jagerčík

Zdroj: status autora na sociálnej sieti

Titulok: Lesmedium.sk

 

 

 

 

Naposledy zmenené: pondelok, 20 jún 2022 14:29
Prečítané: 1827
(12 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.