Logo
Vytlačiť túto stránku

Európsky parlament vystavil Zelenej dohode červenú: Poľnohospodárstvo a lesníctvo majú uvoľňovať menej oxidu uhličitého a zachytávať viac emisií

Slovenské tlačové agentúry TASR a SITA informujú o tom, že poslanci Európskeho parlamentu včera hlasovali o balíku klimatických zákonov, takzvanom Fit for 55, ale niektoré frakcie ho nepodporili. Európsky parlament teda neschválil súbor návrhov zákonov, prostredníctvom ktorých mala Európska únia splniť stanovený cieľ zníženia emisií o 55 percent do roku 2030 v porovnaní s úrovňami z roku 1990 a dosiahnuť nulovú bilanciu emisií skleníkových plynov, teda klimatickú neutralitu do roku 2050.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Legislatívny balík obsahuje osem návrhov a má upravovať napríklad obchodovanie s emisiami, emisné povolenky, limity pre ukladanie oxidu uhličitého v pôde, no navrhuje aj ukončenie predaja nových automobilov so spaľovacími motormi do roku 2030.

Na portáli Teraz.sk sa k tomuto rozhodnutiu Európskeho parlamentu vyjadrujú viacerí slovenskí europoslanci. Napríklad Vladimír Bilčík pripomenul, že cieľom Európskej zelenej dohody je znížiť emisie oxidu uhličitého do roku 2030 o 55 percent, avšak konať treba teraz, lebo aj ruská agresia na Ukrajine ukázala, že dobrá dohoda pomôže EÚ zbaviť sa závislosti od fosílnych palív z Ruska. "Ciele Fit for 55 naplníme, len ak schválime celý balík súvisiacich legislatívnych opatrení. Zelená dohoda musí priniesť ľuďom inovácie, bezpečnosť a nové pracovné miesta. Pôdohospodárstvo a lesníctvo sa musia zmeniť, aby uvoľňovali do atmosféry menej CO2 a naopak pomáhali emisie viac zachytávať," uviedol.

Link na celý článok s vyjadreniami slovenských europoslancov:

https://www.teraz.sk/zahranicie/europoslanci-sa-nedohodli-na-znizeni/639366-clanok.html

 

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 09 jún 2022 06:42
Prečítané: 1047
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.