Logo
Vytlačiť túto stránku

Sudca žiada od envirorezortu reguláciu medveďov: Štát má zabrániť napadaniu ľudí šelmou

Ministerstvo životného prostredia SR musí pozostalej rodine Mydliarovcov vyplatiť ďalších 60-tisíc eur. Je to odškodné za to, že hlavu rodiny, Dušana Mydliara (†57) zabil medveď. Stalo sa to minulý rok v júni. Sudca, ktorý v prípade rozhodoval, od štátu žiada reguláciu medveďov. Podľa neho je povinnosťou Ministerstva životného prostredia SR vytvoriť v prírode také podmienky, aby sa v nej občan nemal strach pohybovať. Šéf Zásahového tímu Štátnej ochrany prírody SR pre medveďa hnedého si nemyslí, že by odstrel vyriešil situáciu. Píše o tom portál Zoznam.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

V stredu, 26. mája, prebehlo na Okresnom súde v Ružomberku ďalšie súdne pojednávanie. Výsledok je 30-tisíc pre manželku pána Dušana a 15-tisíc pre každú z jeho dcér. Zároveň však sudca nad populáciou najväčšej slovenskej šelmy zdvíha varovný prst, ministerstvo dokonca v závere svojho súdneho rozhodnutia vyzýva k regulácii, „nečinnosťou štátu, ktorý nevenuje náležitú pozornosť chráneným živočíchom, prišla o svojho manžela. Neobstojí tvrdenie štátu, že mu v regulácii medveďa hnedého bráni právo Európskej únie alebo iné zákonné prekážky, pričom útoky medveďa hnedého sú v poslednej dobe čoraz častejšie. Je úlohou štátu, aby prijal potrebné regulačné opatrenia a zabránil takýmto situáciám,“ hovorí sudca.

Link na celý článok:

https://zilina.zoznam.sk/dusana-zabil-medved-jeho-rodina-dostane-od-statu-82-tisic-eur-sudca-prikazuje-ministerstvu-regulaciu-selmy/

Prečítané: 1476
(8 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.