Logo
Vytlačiť túto stránku

LESY SR investujú do chovu norika muránskeho typu ročne jeden milión eur: Bonitácia v Dobšinej ukázala, že o tieto kone je veľký záujem

Stredisko chovu koní v Dobšinej má za sebou jarnú bonitáciu koní šľachtiteľského chovu norika muránskeho typu. Štátny podnik LESY SR sa chovu koní venuje už viac ako 70 rokov, a to v Stredisku chovu koní v Dobšinej s dvoma dvormi - jeden je v Dobšinej a druhý na Muránskej planine vo Veľkej Lúke. Bonitácia sa koná dvakrát ročne, na jar a na jeseň. Ide o posúdenie chovných jedincov a ich kondičný stav. Aktuálne sa predstavilo 6 chladnokrvných žrebcov a 1 huculský a 52 chladnokrvných kobýl a 2 huculské kobyly. Dnes o tom informovala vedúca odboru komunikácie Marína Debnárová.

 

Doporučený Noriky muránskeho typu na Veľkej Lúke Foto Jozef Marko Noriky muránskeho typu na Veľkej Lúke

O kone norika muránskeho typu je veľký záujem, dopyt je aj na niekoľko rokov dopredu. Už tohtoročné žriebätá sú sľúbené. Záujemca o koňa si ho kupuje vo veku štyroch rokov, po absolvovaní základného výcviku. Priemerná cena jedného koňa je 2 200 eur bez DPH. „Kôň je pri práci v lese nenahraditeľný, ťažba s koňmi je ekologická, len furmanov je na Slovensku stále menej, pretože táto práca je krásna, ale veľmi riziková“ povedal riaditeľ Odštepného závodu Gemer Peter Mixtaj.

Štátny podnik LESY SR chová celkom 180 koní, z toho je 7 plemenných žrebcov a 54 kobýl v reprodukcii (vo veku 4 - 20 rokov). Noriky muránskeho typu sú odolné, dobre ovládateľné a spoľahlivé v ťahu. Celé leto sú na pastve, využiteľné sú najmä v lesníctve. Pôvod tohto koňa je v oblasti  dnešného Salzburgu.

Vedúci Strediska chovu koní v Dobšinej Vladimír Šmelko podotýka, že finančná podpora zo strany štátu je nedostatočná: „Ročne nás tento unikátny chov stojí viac ako jeden milión eur, pričom strata je okolo 800 tisíc. V dnešnej dobe, keď sa prihliada na ekológiu a šetrnejší prístup k hospodáreniu, by práve takýto chov mal byť podporený v oveľa väčšej miere.“ Podľa jeho slov sú pamätné najmä žrebce Štart (133 potomkov), Hochberg Schaunitz XV (103 potomkov), ktorí sa vyznačovali kvalitným potomstvom.

LESY SR v tlačovej správe dodávajú, že plemenné žrebce, ale aj kobyly musia pred zaradením do chovu spĺňať skúšky výkonnosti podľa slovenskej technickej normy, ktorá má niekoľko častí. Hodnotí sa typ a pohlavný výraz, mechanika pohybu, ovládateľnosť v záprahu, distančná jazda, a skúška spoľahlivosti v ťahu. Následne sa pre každého koňa vystaví protokol a podľa výsledkov je zaradený do triedy (super elita, elita). Na bonitácii boli prítomní chovatelia norických koní z Českej republiky, ako aj domáci odberatelia, ktorí s koňmi v lese pracujú a kone kupujú.

Prečítané: 1240
(4 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.