Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: Ochranárska hra na city s takzvanými zlatými padákmi – lesnícky úspech sa skrátka neodpúšťa

Ešte ani neprebehlo výberové konanie na generálneho riaditeľa štátneho podniku LESY SR a proochranársky denník mal jasno v tom, ako by mal vyzerať jeho výsledok: dvaja uchádzači sú toxickí, rozumej nevyhovujú ochrancom prírody a jeden, ktorý im ide po ruke, je samozrejme jediný čestný a spravodlivý odborník.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Po skončení výberového konania, v ktorom proochranársky kandidát neuspel, na sociálnych sieťach už bolo ortodoxnému ekoeuroposlancovi jasné, ako bude nový generálny riaditeľ hádzať ochrane prírody polená pod nohy.  

Včera vstúpilo do tejto hry na dobrých a zlých, našich a vašich, čiernych a bielych, aj súčasné vedenie Správy TANAP-u, ktoré zverejnilo informáciu, že dalo vykonať právnu a ekonomickú analýzu vo veci „zlatých padákov“ súvisiacich so zlúčením pôvodných organizácií ochrany prírody a lesného hospodárstva.

Po preštudovaní odborných stanovísk existuje dôvodné podozrenie, že „zlaté padáky“ sú v priamom rozpore nielen s dobrými mravmi, ale predovšetkým s ustanoveniami zákona. Oproti odstupnému v rámci zákonníka práce zabezpečuje „zlatý padák“ niekdajším zamestnancom Štátnych lesov TANAP-u i neštandardnú odmenu za zásluhovosť, ktorá môže dosiahnuť až šesťnásobok priemernej mesačnej mzdy. Spolu so zákonným odstupným si tak jedna osoba môže prilepšiť aj o trinásť mesačných platov. Peniaze, ktoré Správa TANAP-u musí vyplatiť, by vystačili napríklad na základnú ročnú údržbu všetkých chodníkov v Tatranskom národnom parku. „Zlaté padáky“ tak turista môže pocítiť v teréne aj na vlastnej koži,“ uviedla Správa TANAP-u v tlačovej správe.

A hoci lesníci zo Štátnych lesov TANAP-u zakotvili do kolektívnej zmluvy výšku odstupného len ako poistku pre udržanie sľubovanej zamestnanosti lesníkov aj po zlúčení so Správou TANAP-u, ochranári i tak využívajú osvedčené zbrane, vrátane manipulatívneho vyvolávania negatívnych emócií voči lesníkom. Pretože ak nie je po ich, tak lesníkom úspech neodpustia. A výber bývalého riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Jána Marhefku na post generálneho riaditeľa štátneho podniku LESY SR takýmto úspechom rozhodne je.

Jozef Marko

 

 

 

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 19 máj 2022 07:13
Prečítané: 2697
(10 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.