Logo
Vytlačiť túto stránku

Expozícia tatranskej prírody po osemmesačnej prestávke opäť otvorená: V máji je rozkvitnutá väčšina z 300 druhov bylín a drevín

Po takmer osemmesačnej prestávke otvorí Expozícia tatranskej prírody, známa skôr ako botanická záhrada, opäť svoje brány. Jej areálom sa prví tohtoroční návštevníci prejdú už tento piatok. V tlačovej správe o tom dnes informuje Martina Petránová z redakcie časopisu TATRY.

 

Doporučený Rozkvitnutá májová botanická záhrada v TANAP-e Zdroj: FB stránka TANAP-u Rozkvitnutá májová botanická záhrada v TANAP-e

„Práve teraz sa im naskytá ideálna príležitosť obzrieť si zblízka v plnej kráse aj druhy, ktoré pred ich zrakom ostávajú ukryté – či už z dôvodu sezónnej uzávery turistických chodníkov alebo jednoducho preto, že sa popri nich nevyskytujú. Spomedzi druhov neprístupných skalných stanovíšť nám aktuálne kvitnú napríklad prvosienka holá či iskerník alpínsky,“ hovorí Zuzana Homolová, botanička a vedúca Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici, ktorá je zároveň aj odbornou garantkou Expozície tatranskej prírody.

Svoje kvietky momentálne vystavujú na obdiv aj dryádka osemlupienková, horec Clusiov, skalokráska pyrenejská, pochybok nízky, ostropysk Hallerov, žltohlav európsky, veronika bezlistá, vŕba sieťkovaná, popolavec hlavatý, viaceré druhy prvosienok či mak tatranský, ktorý je jedným z tatranských endemitov. Práve máj a jún sú totiž mesiace, kedy v botanickej záhrade kvitne väčšina spomedzi vyše tristo druhov bylín a drevín, ktoré návštevníci nájdu v jej areáli. Rozmiestnené sú v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach. Na ploche 3,20 hektára však dostala priestor nielen vegetácia alpínskeho a subniválneho stupňa, ale aj rastlinstvo podhorských lúk a lesný podrast.

Rovnako ako po minulé roky aj teraz si záujemcovia budú môcť vybrané druhy rastliniek priamo v botanickej záhrade aj kúpiť. „Na predaj máme pripravených viac ako sedemdesiat druhov rastlín a drevín, medzi ktorými nechýbajú ani plesnivec alpínsky a horec Clusiov, ktoré patria k najžiadanejším. V ponuke sú však aj poliehavé druhy vŕb, obľúbené skalničky či semienka,“ dodáva garantka Expozície tatranskej prírody.

Prejsť sa botanickou záhradou môžu milovníci flóry každý deň až do 18. septembra. Do konca letných prázdnin bude otvorená od 9.00 do 17.00 hodiny. Na jeseň sa otváracie hodiny o niečo skrátia, prehliadku tatranskej kveteny budú musieť návštevníci stihnúť do 15.00 hodiny. Vstupné ostáva nezmenené. Dospelí za návštevu expozície zaplatia 2,50 eura, deti do šesť rokov si ju pozrú grátis. V ponuke je aj zvýhodnené vstupné, ktoré okrem prehliadky botanickej záhrady zahŕňa i vstup do Múzea TANAP-u.

Na svoje si prídu aj záujemcovia o lektorované prehliadky, ktoré budú už tradične súčasťou Víkendu otvorených parkov a záhrad. Do celosvetového podujatia sa Expozícia tatranskej prírody zapojí už v piatok, 3. júna 2022. „V ten deň sú pripravené i dva vstupy so sprievodcom, počas ktorých sa návštevníci dozvedia viac o histórii založenia botanickej záhrady, jej poslaní či ekologických nárokoch jednotlivých druhov,“ konkretizuje odborná garantka Expozície tatranskej prírody.

Botanická záhrada sa teší priazni návštevníkov už tri desaťročia. Po prvýkrát si ju verejnosť mohla obzrieť 15. júla 1992. Do jej výstavby sa však vtedajšia Správa TANAP-u pustila ešte v máji 1987, kedy bolo vysadené prvé alpínum. Jej kolorit dnes dotvárajú vodopády, potôčky a jazierka, ktoré sú domovom žiab i mlokov. V areáli sa nachádza aj geologická miniexpozícia či pamätné miesto venované významným botanikom, zoológom a zakladateľom Tatranského národného parku.

 

Naposledy zmenené: streda, 18 máj 2022 09:08
Prečítané: 1077
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.