Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov o návrhu zákona o poľovníctve: Dosiahnuť udržateľnú rovnováhu medzi lesom a zverou

Minulý týždeň skončilo medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu nového zákona o poľovníctve. Procesu prípravy sa zúčastnili aj zástupcovia ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. V deň zverejnenia ich pripomienok na portáli SLOV-LEX napísali o návrhoch na zlepšenie zákona upravujúceho činnosť, ktorá má podľa ich názoru zmysel, status na sociálnej sieti.

Doporučený Ilustračné foto: FB stránka Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Ilustračné foto: FB stránka Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska

„Nadväzujúc na prijaté legislatívne normy v starostlivosti o lesy a ochranu prírody, vychádzajúc z požiadaviek verejnosti na zabezpečovanie prírode blízkeho hospodárenia v lesoch a z prax v okolitých krajinách, našou principiálnou požiadavkou je, aby sa novým zákonom o poľovníctve reálne dosiahla udržateľná rovnováha medzi lesom a zverou.

Pre les ako priestor pre život voľne žijúcej zveri je žiaduce zabezpečiť, aby prirodzená obnova lesa mohla byť možná v zásade bez ochranných opatrení. Aby mladé rastliny mohli rásť čo najviac bez ochrany plotmi, čo má veľký význam pre prispôsobenie lesov zmene klímy a je rozhodujúce pre premenu lesov, odolných voči zmene klímy.

Je dôležité upustiť od cesty, kde sa niečo nadraďuje nad niečo (ako napr. v ochrane prírody) a v prípade poľovníctva, ktoré užíva priestor pod starostlivosťou obhospodarovateľov lesov a farmárov, nenadraďovali "zver" nad "les". Nad "les", ktorý je domovom zveri a ktorý je v súčasnosti ničený jej veľkým množstvom. Teda základnou premisou je udržateľná rovnováha medzi silným, zdravým lesom a voľne žijúcou zverou.

Zásadným spôsobom by sa tak malo zmeniť užívanie poľovných revírov. Mala by sa znížiť výmera poľovných revírov minimálne od 1 000 hektárov. Prednosť pri výkone práva poľovníctva v revíroch majú mať v prípade súkromných lesov majitelia a obhospodarovatelia ich lesných pozemkov. V prípade štátnych pozemkov odborný lesný personál, aby ten, ktorý sa stará o les, mal možnosť manažovať voľne žijúcu zver. Tým je možné znížiť súčasné obrovské škody zverou na lesných porastoch. Zo skutočného rozsahu škôd by sa mal odvodzovať plán lovu.

Škody, spôsobené zverou na porastoch, by sa mali objektívne stanovovať a dôsledne vymáhať. Neodkladne je potrebné vypracovať novú metodiku výpočtu škôd, spôsobených raticovou zverou tak, aby nebol sankcionovaný ani riadny hospodár v lese, ani riadny poľovník, starajúci sa o voľne žijúcu zver podľa štátom stanovených pravidiel.

Sme stále na začiatku legislatívneho procesu. Čas ukáže, aká bude finálna podoba zákona - či len s kozmetickými úpravami, alebo zo zásadnou zmenou prístupu k poľovníctvu. A k lesu, poľovníctvu a lesníctvu, ktoré spolu majú zmysel,“ uvádza v stanovisku ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na sociálnej sieti.

 

Prečítané: 1198
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.