Logo
Vytlačiť túto stránku

Národné lesnícke centrum: Partnerstvo lesníckych subjektov umožní zavedenie inovácií z výskumu do praxe

Národnému lesníckemu centru (NLC) boli Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR schválené dva obsahové námety, zamerané na overenie výsledkov lesníckej vedy a výskumu. Ide o vytvorenie inovačného partnerstva s obhospodarovateľmi lesov. NLC o tom informuje v dnešnej tlačovej správe.

Doporučený Ilustračné foto: NLC Zvolen Ilustračné foto: NLC Zvolen

„NLC sa v spolupráci s vybranými obhospodarovateľmi lesa rozhodlo preniesť výsledky výskumu do lesníckej praxe založením dvoch operačných skupín Európskych inovačných partnerstiev (EIP). Partnerstvá poskytnú vhodné podmienky pre spoluprácu výskumu a praxe s cieľom riešiť špecifické problémy a dosahovať lepšie výsledky v porovnaní s existujúcimi prístupmi. Následne budú získané výsledky spolupráce prezentované aj ďalším obhospodarovateľom lesa,“ uvádza v úvode tlačovej správy hovorca NLC Igor Viszlai ml.

Projekt EIP „Prebudova na prírode blízke hospodárenie ako nástroj adaptácie lesov na zmenu klímy“ si kladie za cieľ transfer a implementáciu nových poznatkov a inovácií v oblasti zisťovania stavu lesa, plánovania a praktických postupov manažmentu lesov pri prebudove lesných porastov na prírode blízke hospodárenie v lesoch. „Pre zachovanie stability lesných porastov v meniacich sa podmienkach, je potrebné adaptovať zaužívané postupy obhospodarovania lesa metódami prírode blízkeho hospodárenia. Tento progresívny spôsob je prioritne zameraný na zabezpečenie ekologickej stability lesných porastov, a súčasne umožňuje dosahovať ich optimálnu produkčnosť a nákladovú efektívnosť“, objasnil Pavol Harvilčák z NLC.

Prostredníctvom projektu „Ochrana sadeníc ihličnatých drevín pred škodami tvrdoňom smrekovým na plochách po vetrových kalamitách a kalamitách po podkôrnom hmyze“ plánuje NLC zavedenie nových ekologickejších obranných opatrení do prevádzky a ich porovnanie s inými metódami ochrany pred tvrdoňom. Tento chrobák je jedným z významných škodcov sadeníc na kalamitných holinách v ihličnatých porastoch. V súvislosti s ochranou proti tvrdoňovi využilo NLC skúsenosti získané z výskumných projektov zameraných na zavádzanie ekologickejších spôsobov ochrany sadeníc. Za výskum biologickej obrany s účinným organizmom Beauveria bassiana získalo Cenu za transfer technológií na Slovensku 2021 v kategórii INOVÁTOR.

Projekty sa budú uchádzať o podporu v rámci pripravovanej výzvy pre podopatrenie 16.1 – Podpora na zriaďovanie a prevádzku operačných skupín EIP zameraných na produktivitu a udržateľnosť poľnohospodárstva z PRV SR 2014 – 2022. „Obsahové námety projektov operačných skupín podané NLC boli schválené a samotná výzva na podávanie projektov je plánovaná v prvej polovici roka 2022. Vďaka schváleným obsahovým námetom je vysoká pravdepodobnosť, že budú oba projekty úspešné,“ doplnil Pavol Harvilčák.

Prečítané: 1403
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.