Logo
Vytlačiť túto stránku

Slovenskí a českí štátni lesníci zrealizovali spoločný projekt LesVITAL: Lesopestovné opatrenia na obnovu druhovo pestrých a stabilných lesných ekosystémov

Štátni lesníci z oboch strán slovensko-českej hranice zo štátnych podnikov Lesy ČR a LESY SR v Rajeckej Lesnej v rámci projektu „Spoločne za predchádzanie zhoršovania stavu poškodených lesných ekosystémov (skrátene LesVITAL)“ oficiálne zavŕšili projekt, ktorý trval od marca 2020 do apríla 2022. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie Marína Debnárová.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Hlavným cieľom projektu je zachovanie biodiverzity prihraničného územia realizáciou spoločných opatrení na predchádzanie zhoršovania stavu druhov a biotopov a vykonanie vegetačných protieróznych opatrení. Horské časti moravsko-sliezskych Beskýd a Malej Fatry sú oblasti, v ktorých sú lesné ekosystémy vo veľkom rozsahu poškodzované abiotickými a biotickými škodlivými činiteľmi.

Aktivity partnerov boli zamerané na spoločné lesopestovné opatrenia na obnovu druhovo pestrých a stabilných lesných ekosystémov. Tým sa zachová biodiverzita a zároveň sa zvýši pôdoochranná a rekreačná hodnota biotopov, čo má dopad na cieľové skupiny. Vykonaním opatrení na výmere viac ako 91 hektárov dochádza k ochrane pôdy a zachovaniu biodiverzity pre budúce generácie,“ uvádza sa v tlačovej správe LESY SR, š. p.

M. Debnárová v nej dodáva, že záverečná terénna exkurzia sa začala v objekte Rybná v Rajeckej Lesnej. Hlavnou časťou terénnej exkurzie bola ukážka nosných aktivít projektu priamo v teréne, kde zamestnanci Odštepného závodu Sever vybrali výmerou najväčšiu zasiahnutú plochu v rámci projektu na strane vedúceho partnera v doline pri obci Kunerad. Kolegovia z Lesnej správy Rajecké Teplice informovali účastníkov so všetkými vykonanými lesopestovnými a ochrannými opatreniami a taktiež načrtli očakávaný vývoj revitalizácie poškodených území realizovaných v rámci projektu.

 

Prečítané: 1061
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.