Logo
Vytlačiť túto stránku

Praktizovanie agrolesníctva: Pestovanie alebo ponechanie lesných drevín na pastvinách a lúkach

O tom, že sa agrolesníctvo udomácňuje aj na českých poliach, svedčí fakt, že už v roku 2014 vznikol Český spolok pre agrolesníctvo, ktorý funguje pri Českej zemědělskej univerzite v Prahe (ČZU). Podľa jeho aktuálnych dát agrolesnícke systémy pokrývajú v Česku okolo 35 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy, čo je necelé jedno percento z jej celkovej rozlohy. Informujú o tom české Hospodářské noviny.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Milan Ovseník, Prvá agrárna Veľké Rovné Ilustračné foto: Ing. Milan Ovseník, Prvá agrárna Veľké Rovné

„Jedná se nejčastěji o kombinaci pěstování či ponechání lesních dřevin na pastvinách či lučních porostech. Většinou jde o pastviny v horských a podhorských oblastech. Často se tu zachovaly také selské sady, na nichž se pasou hospodářská zvířata. Najdeme je třeba v Bílých Karpatech,“ hovorí predseda Českého spolku pro agrolesnictví a profesor na ČZU Bohdan Lojka.

V Česku sa už ale objavujú aj pokusy o zavedenie takzvaného siloorebného agrolesníctva, čo je pestovanie drevín na ornej pôde, kedy sa dreviny vysádzajú v alejach, medzi nimi sa pestujú poľnohospodárske plodiny a medzi stromoradím prechádza poľnohospodárska technika. „Mnoho českých zemědělců také agrolesnictví praktikuje, i když to tak nenazývá,“ pripomína podľa HN Bohdan Lojka.

Boj s klimatickou zmenou je tiež agendou európskej poľnohospodárskej politiky, aj preto EÚ už v roku 2014 odporučila podporu zakladania agrolesníckych systémov, ale iba niekoľko krajín k tejto podpore zatiaľ pristúpilo. V Česku sa dlho nič nedialo, obrat ale nastal s príchodom niekoľkých suchých a horúcich rokov 2016 až 2018, kedy sa ukázalo, že české poľnohospodárstvo sa musí zmeniť. V tomto období tiež Asociácia súkromného poľnohospodárstva, ktorá združuje skôr menšie rodinné farmy, začala výrazne propagovať agrolesníctvo ako jeden z vhodných spôsobov hospodárenia v českej krajine.

Link na celý článok:

https://archiv.hn.cz/c1-67050390-eu-posle-100-milionu-na-rozvoj-agrolesnictvi-v-cesku-bojuje-tak-s-klimatickou-zmenou

Prečítané: 1060
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.